2023-03-05 96 浏览
位置觀塘地鐵站隔離嘅亞太中心嘅韓式餐廳Dodam chicken,地點方面好適合約埋朋友黎食。餐廳環境非常闊落,唔單止樓底高,而且枱與枱之間都有足夠嘅空間,啱啱約埋三五知己一齊相聚。餐前會有爽脆嘅蘿蔔粒,醃製嘅蘿蔔粒十分爽脆,而且酸味味,餐前食完好開胃。芝士年糕拉麵每次食韓國菜,都會點呢碟餸。為咗令佢唔會咁快凍,餐廳選擇用鐵板上,咁就可以一邊傾計,一邊食住暖笠笠嘅年糕。呢碟餸嘅材料十分之足料,入面有獅子狗卷,雞蛋,拉面,溶住嘅芝士,當然唔少得韓式魚糕,年糕等。而佢嘅汁都唔少,讓每樣食材入口嘅時候都可以均勻地沾滿咗辣醬。由於芝士會keep住有拉絲嘅效果,相當惹味。同時,亦可以因應喜好,選擇唔同辣度,唔係好食得太辣的話,揀小辣就啱哂,辣度適中可入口。配上煙韌嘅年糕,簡直絕配!蜂蜜牛油炸雞第二碟必定要試嘅當然就係韓式炸雞,我哋人唔多,於是就揀咗半份嘅炸雞。同好多其韓式餐廳一樣,食客係再以揀有骨或者無骨,我就中意有得拎住舊骨食,所以揀咗有骨嗰款。熱辣辣嘅炸雞,雞皮非常之跪卜卜,第一啖咬落口,已經會有濃厚嘅牛油味,咀嚼之際,甜甜嘅峰蜜味連埋啖啖肉汁滲出嚟,肉質嫩滑,一啲都唔乾,絕對值得推介。餐廳

芝士年糕拉麵

蜂蜜牛油炸雞

餐廳好細心咁會為食客準備手套同埋過桶,好等大家食有骨嘅雞後有位置放食淨嘅骨。