2024-06-02
《重房 - 銅鑼灣》今次介紹既呢間日本餐廳可以講話成為左我近期食過性價比最高既廚師發板日餐👍🏻講到咁犀利,當然有佢嘅原因,當晚一共食咗18道菜,當中包括前菜、刺身、壽司、手卷、熱食、海膽飯、濃湯同甜品,晚市食左咁多野都係人頭$1580,餐廳上至裝修、擺設,下至食材、食物擺盤都透露出餐廳老闆及廚師對做日料既心思同細心,由六點半邊食邊同師傅、店員傾下食經,唔覺唔覺食左足足四小時,成晚不單止味覺上得到滿足感,視覺上都令人大開眼界💪🏻以呢價錢黎講我絕對覺得值!如果想再抵玩啲,可以考慮book午市既套餐試下,同樣係廚師發板,雖然菜式無晚市咁多款,但人頭只須$580,食既必定係廚師挑選既時令野,有機會我都會黎試下個lunch set 啦前菜💁🏻♀️白酒啫喱蕃茄&醃漬南瓜前菜係比較清新嘅菜式,白酒製成嘅啫喱可以帶出到蕃茄嘅甜味,口味清爽,而醃漬南瓜就相對甜少少,但係南瓜肉粉嫩,好食👍🏻刺身💁🏻♀️原隻北海道紫針海膽呢道料理獨特既組合令人驚艷,用上原隻北海道當造既紫海膽搭配白蝦、三文魚子和法國caviar,清甜的味道令人夏天都感受到豐富既味蕾享受,上面仲放左食用銀薄裝飾,更增添左整體的高雅感💁🏻♀️清
💁🏻♀️白酒啫喱蕃茄&醃漬南瓜
刺身