2018-08-03 313 浏览
因為已經差不多生得,行多少少路對順產好,所以今日就同奶奶行遠少少由頌富行去嘉湖食午餐。落單個姐姐已經好唔禮貌,我幫奶奶點熱檸檬菜蜜(跟住餐牌讀),佢就問我係要熱檸蜜定熱菜蜜,我指住餐牌上面4個字,我係要呢個熱檸蜜菜蜜,你幫我落單啦,佢仲講檸蜜就檸蜜,菜蜜就菜蜜,我話你餐牌係咁寫,佢好唔情願咁落單。跟著我叫咗魚腐冬菇米線,熱柚子蜜。佢同我講柚子蜜冇呀,咪有張紙貼住咗囉!但我話餐牌上有呢個可以點冇貼住喎!佢就講到我錯咁,柚子蜜已經冇咗好耐啦!真係好笑!我第一次嚟幫襯(亦係最後一次)點會知原來嚟幫襯係要記住你地有乜供應,有乜唔供應(就算跟餐牌都係錯)我唔想同佢嘈,嗱嗱聲轉熱檸水再唔該前唔該後麻煩佢幫我落單,因為行咗成十分鐘過來,好鬼肚餓。跟住落單個姐姐放底張單比我地,個陣我發現到我個米線由魚腐冬菇米線變咗魚腐豆卜,所以就同佢講返,個姐姐竟然話:咁你落錯單,我幫你改啦!(我真係錯!我唔應該嚟呢到) 點解一定係個客錯呢?!就算係,有必要咁樣講?到食物飲品嚟仲嬲,佢拎杯凍檸檬菜蜜嚟,我奶奶咳唔飲得,我大住個肚都唔飲凍嘢啦!同另一個姐姐講,杯嘢嚟錯咗,老人家咳唔飲得凍嘢,我地係點咗熱,跟住落單個姐姐

到食物飲品嚟仲嬲,佢拎杯凍檸檬菜蜜嚟,我奶奶咳唔飲得,我大住個肚都唔飲凍嘢啦!同另一個姐姐講,杯嘢嚟錯咗,老人家咳唔飲得凍嘢,我地係點咗熱,跟住落單個姐姐行返過來又話係我點錯(當然又係用非常怪責我嘅語氣講)我真係火都嚟!跟住有個高級d行過來,我忍唔住同佢講你嘅同事真係好唔禮貌,我要投訴!

講真,我唔知由幾時開始食碗三十幾蚊嘅米線係咁卑微要受咁多氣。我以後都唔會再幫襯呢間米線陣,食返譚仔算,起碼未試過係譚仔受氣。
2018-08-03