geanaleung
[西餐廳]超推介!藝術風高質餐廳
geanaleung
2020-02-24
关注
今日黎到元朗睇下有咩好食, 見到有間西餐廳開喺大排檔隔離。
餐廳入面坐滿人, 而且價錢超抵食, 最貴一個餐都只係$98, 包餐湯、多士, 免加一, 就決定入去食。

**原來餐廳仲未開張, 而且未請員工, 所以上菜需要時間, 最遲都要半個鐘, 不過食物一定有驚喜, 請自己衡量~

湯好creamy,多士外脆內軟,好正
湯好creamy,多士外脆內軟,好正

我地兩人各叫一個餐, 首先黎左餐湯同多士, 一見到個賣相已經加分, 碗同埋杯都係油畫風, 餐湯就好似d顏料咁, 成個藝術品咁! 味道好creamy, 甜甜地幾好味。而多士估唁到都咁好味, 真係外脆內軟, 一啲都唔乾, 點湯食一流!

有一條條新鮮薑,愈浸愈濃
有一條條新鮮薑,愈浸愈濃
咖啡味幾濃,偏苦
咖啡味幾濃,偏苦

飲品我叫咗杯熱薑蜜, 好甜, 而且見到入面好多一條條嘅薑, 會愈飲愈濃味。而朋友叫咗杯凍Latte, 漸變色都幾靚, 佢話咖啡味幾濃喎~

可配飯/意粉/薯菜
可配飯/意粉/薯菜
塊牛好厚,唔似$68貨色~
塊牛好厚,唔似$68貨色~
五成熟,肉汁keep得好好,1d都唔乾
五成熟,肉汁keep得好好,1d都唔乾

終於都到咗主菜, 我地叫咗香煎帶子蒜香炒意粉同紐西蘭西冷配意粉。
意粉幾煙韌又唔會過硬, 煮得岩岩好。蒜味又唔會話太濃, 但帶子真係幾正, 又多又大粒。而塊紐西蘭西冷牛都幾厚, 完全唔似係$60幾嘅貨色。味道方面, 大約五成熟, D肉汁keep到好好, 又唔會切完個碟成灘血水, 整體好高質!

土匪雞翼,味道正正常常的好味
土匪雞翼,味道正正常常的好味

另外叫咗碟小食---香煎雞翼,就係土匪雞翼,正正常常的好食~

細細件,1d都唔會膩,如果比成塊我就食唔哂
細細件,1d都唔會膩,如果比成塊我就食唔哂

最後黎返個甜品。叫咗個雲石cheese cake, 依d一口cake真係岩岩好, 兩人叫一個都夠, 食完都唔會太膩~
總結, 依間餐廳鴒無論價錢, 食物質素都好值得黎, 不過趕時間或者嫌等得耐, 就未必適合你, 要食好野就要等~
赞好
检举