2020-11-22 38 浏览
就咁睇『steamed rice-vermicelli cake』,你会谂到咩?蒸米饭,蒸米粉,蒸蛋糕?原来佢系越南食物『滨海』,将啲炸蒜,炸葱粒摆喺一饼饼米粉上,连同啲猪/牛/鸡/海鲜等配料用生菜包埋一齐食。点咗『滨海伴烧鸡』和『滨海伴烧虾』,上枱时烧鸡,烧虾好吸引,烧鸡外脆内软,怡到好处好味,而虾size唔细,新鲜弹牙,『滨海』似乎不太吸引,但食落口感好好,好幼条的米粉,质感细腻又有些少QQ弹,因为太好味,四饼好似唔够食咁。对我来讲,用生菜包住食有D『论尽』,我用咗捞檬嘅食法,同样好正。『香茅串烧牛』亦系意想不到的好味,香茅鸡试得多,香茅牛原来一样好味,肉质keep到juice。满意的一餐唔少得『新鲜椰青』和『薄荷青柠苏打』。

滨海伴烧鸡

滨海伴烧虾