2018-09-16
英式食物當中,除了All Day Breakfast 同British High Tea 之外,我就最鐘意食炸魚薯條好彩嘅係,呢樣經典嘅美食係香港都好易食得到,今日講開邊度嘅好食,為食嘅同事話佢屋企附近都有,有個同我一樣為食嘅同事真好,返工可以一齊食零食、放工又可以一齊去搵好野食!去到西營盤站上高街,原來同事所講嘅係係西環起家嘅Fish & Chick,其實之前也一直想試一試,但一直也沒有找到機會。Menu上有好多魚類可揀有比較特別有比較薄身嘅左口魚、魚質彈實嘅新西蘭石頭魚、口感細膩嘅格陵蘭島大比目魚、厚肉嘅英國銀鱈魚、冰島黑線鱈魚、仲有新鮮本地鯛魚鱸魚.....總有一款啱你心水最後揀咗Cod,新鮮熱辣。要讚嘅係炸魚漿好薄身,不會太厚最怕好似在吃麵粉那種感覺炸得一D都唔覺得油膩。魚肉多有囗感,外脆肉軟,好juicy話明Fish and Chick當然要試埋烤雞。烤雞焗得金黃雞皮香脆,雞肉鮮嫩多汁。配菜揀咗牛油粟米,又香又甜。兩個人一碟魚一碟雞就滿足晒所有願望,又唔會食得太膩,剛剛好、好好味!
炸得一D都唔覺得油膩。魚肉多有囗感,外脆肉軟,好juicy