2025-04-18 201 浏览
最近經朋友介紹嚟試呢間位於太安樓內嘅小店,主打即叫即煮嘅鉄板飯系列,煮食香氣四溢,行過都會忍唔住望多眼。實試咗佢哋四款招牌菜,整體驚喜非常多,誠意推介!🍽 推介:🔸 鉄板牛肉薄燒— 牛肉切得夠薄,落鐵板一煎即香,表面焦香但內裡仍保留嫩滑,配埋醬汁唔會太濃,啱晒鍾意肉香原味嘅人。🔸 一口牛粒— 外層微脆、內裡保汁,火候掌握得好,調味偏日式風格,鹹香適中,非常惹味,幾粒一啖真係停唔到口!🔸 鉄板牛肉丼— 丼飯份量十足,鋪滿大片煎香牛肉,底下飯吸晒醬汁,成碗食落去好有滿足感,適合大胃王!🔸 鉄板鰻魚丼— 鰻魚片厚身,燒得剛剛好,有微微焦香,配上特調甜鹹醬汁,連飯一齊食味道層次好豐富。🔥 煮食現場感十足!成個煮食過程都係即叫即煮,可以睇到師傅喺你面前鐵板上快手炒煮,香味撲鼻,感覺就好似睇緊一場小型鐵板燒表演咁,睇得開心、聞得開胃!🥡 今次係外賣返屋企食,意外地食物保溫效果好,唔會變淋,仲保持到焦香感,呢點值得一讚!📌 總結感受:太安樓向來係街坊搵食天堂,競爭大,但鉄皇子小賣所算係近期見到最有誠意嘅新店,用料實在、價錢合理、份量足,而且香氣絕對係全場最出色,誠意十足。

🍽 推介:
🔸 鉄板牛肉薄燒

🔸 一口牛粒

🔸 鉄板牛肉丼

🔸 鉄板鰻魚丼

🔥 煮食現場感十足!

📌 總結感受:
外卖自取