2017-08-06 581 浏览
去大埔探完亲戚已经六点左右, 当然要医下𠮶肚仔先! 啱啱好有好几间有特色既餐厅系附近, 尤其系一间叫Das Bier既餐厅, 佢地提供西班牙同德国菜, 又有好多款beer提供, 我唔理咁多, 食左先讲!佢其实分开咗两间餐厅,一间西班牙餐厅,另一间德国餐厅,但两边都有晒所有餐单,所以食物同餐饮都有好多选择!入面嘅环境都几「骨子」,坐得几舒服我哋一坐低左就叫左瓶酒,因为出面实在好热,搞到出晒汗,当然要饮支酒凉透心!呢枝系苹果啤酒,我女朋友几钟意呢支啤酒,因为唔会偏甜,酸味独特,同7-11一般买到嘅苹果啤酒相比好好多,酸甜嘅平衡啱啱好!出面唔易买到呢支苹果啤酒,想试嘅真系可以去Das Bier 试下。食物方面,我哋等左10分钟左右就已经到啦!好有效率。第一道菜系德国咸猪手配酸菜及薯仔沙律。平时食阿妈煮嘅卤水猪手食得多,今次真系咁大个仔第一次食德国嘅猪手,冇谂到味道真系好正!猪手唔会太咸,外皮炸到脆卜卜,肉质方面嫩滑,最重要嘅系份量好多,啖啖肉!猪手旁边仲有酸萝卜同薯仔沙律作伴菜,伴菜嘅份量我觉得啱啱好。我同女朋友两个都食唔晒,要打包返屋企慢慢享受!!!第二道菜就系西班牙黑毛猪风干火腿野菌阔条

苹果啤酒

德国咸猪手配酸菜及薯仔沙律

第二道菜就系西班牙黑毛猪风干火腿野菌阔条面。𠮶汁好creamy,唔会太稀,加上面嘅软硬程度适中,越食越觉得自己好幸福!分量同猪手一样都系大,配料份量都好足,唔系讲紧啲野菌,系讲紧啲黑毛猪火腿!
西班牙西班牙黑毛猪风干火腿野菌阔条面

每道菜式嘅分量大但价钱合理,买单$400,但换来嘅系一等一嘅享受,就算俾女朋友闹我影相认得差,但依然无损兴致!

2017-07-26
苹果啤酒