❀ Chaiwala #中环 ❀❗️装修一流印度餐厅 期间限定$198位❗️——————————————————DiningCity’s restaurant week又返嚟啦!由今日起至9月5日有多达数百间餐厅嘅优惠(有兴趣了解更多可以睇返我嘅highlight😚)。今次嚟到bookmark已久嘅印度餐厅,午市$198位,无需加一😆!听过唔少好评,甚为出名。其实佢系属于大型外国饮食集团Pirata,为人熟悉嘅意大利餐厅Pici都属同一集团,质素有一定嘅保证,而且都系充满异国vibe嘅餐厅🤩装修非常有风味,蓝色嘅外墙配上红色大门极之夺目,内里仲有好多印度装饰,非常之靓!不过今次嘅食物就冇想像中咁特别啦。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity’s restaurant week $198/1 无加一♥ Starter✦ Aloo Tikka Chaat (4.1/5)系一旧香口嘅炸薯饼,表面香脆,内里系扎实绵滑嘅薯蓉。最正系表面嘅印度酱汁,有常见嘅乳酪、薄荷酱、同埋甜甜地嘅啡色酱汁,互相平衡得好好。再加上少许香辣香料、鹰嘴豆,好惹味😋!.✦ Pani Puri with Jal Jeeri
❀ Chaiwala #中环 ❀
❗️装修一流印度餐厅 期间限定$198位❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ Starter
✦ Aloo Tikka Chaat (4.1/5)
系一旧香口嘅炸薯饼,表面香脆,内里系扎实绵滑嘅薯蓉。
再加上少许香辣香料、鹰嘴豆,好惹味😋!
Aloo Tikka Chaat

✦ Pani Puri with Jal Jeeri (3.9/5)
呢个系印度地道街头小食。
薄脆嘅圆形内里装着少少薯粒同埋香料,再倒入清新嘅薄荷酱。
记住要一啖食晒,感受各种味道同口感嘅爆发💥。
Pani Puri with Jal Jeeri

♥ Tandoori
✦ Classic Chicken Tikka (3.8/5)
去亲印度餐厅基本上都会食chicken tikka,就系冇骨嘅烤鸡肉🐔。
用印度特色腌料,呈现橙红色,味道香辣。
几欣赏呢两旧又大又嫩,不俗!
Classic Chicken Tikka

✦ Waygu Seekh Kebab +$38 (3.7/5)
由于另一款烤物系素,我哋呢啲肉食兽决定加$38试吓wagyu kebab。
印度嘅kebab同中东土耳其唔一样,通常都系将肉打磨整成香肠形状。
口感会有啲似肉丸,所以讲真系咪waygu就真系唔太食得出🙈。
味道唔算好特别,主要都系靠旁边嘅薄荷酱吊味,觉得唔需要加钱试🙊。
♥ Curry
✦ Old Delhi Butter Chicken (3.8/5)
印度餐厅当然唔少得咖喱🍛!
Butter chicken绝对系经典之选,普遍嘅butter chicken都系甜,即使唔食辣都会接受到。
不过依家反而辣味几重,冇想像中咁甜,反而似一般嘅印度咖喱。
鸡肉份量唔算好多,反而仲比chicken tikka鞋少少🤏不过用捞饭食都OK。
Old Delhi Butter Chicken

✦ Kerala Fish Curry +$68 (4/5)
因为另一个选择又系素食,所以我哋就加钱要咗呢个鱼咖喱🐟。
反而呢一个仲甜啲,椰香味更重,仲有唔少香甜嘅洋葱。
鱼嘅份量同样唔算多,不过够滑溜。
相比之下更钟意呢一款🤣!
Kerala Fish Curry

✦ All served with plain naan/ butter naan/ garlic naan/ Kashmiri nuttie mutter palao/ basmati rice (3.9/5)
另外每人可以再选择配Naan/饭。
我哋拣咗garlic naan、palao。
前者香脆,不过得一块,少少唔够喉。
后者就系一碗青豆炒饭,望落去冇乜色水,不过入口都几香,用嚟送咖喱唔错👌🏻。
♥ Dessert
✦ Chaiwala Carrot Cake (4/5)
最后虽然唔系传统嘅印度甜品,但的确几好味!
蛋糕内里夹杂着红萝卜同埋一啲果仁碎,香甜松软。
配上含有云呢拿籽嘅云呢拿雪糕,好食😋。
Carrot  cake

——————————————————
✨整体味道: 3.9/5
✨环境装修: 4.2/5
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 4.1/5 (restaurant week)
✨再访兴趣: 3.8/5
💞整体来讲
餐厅环境非常有特色,充满异国风情,而且非常之大,适合一大班朋友庆祝!食物质素不过不失,冇我预期中咁特别,不过系restaurant week期间$198一位而且唔使加一算几抵食,可考虑一试,但我唔会话系必试🤭
Aloo Tikka Chaat
Pani Puri with Jal Jeeri