2023-06-17
大埔太和中心附近真係好多食店!想食好食嘅日本野 可以去鎧軒 呢度一定比到驚喜您 每樣料理都高品質感覺就像深宵食堂!先來新鮮的番茄沙拉 非常清新 幼嫩 味道酸甜度適中 每啖好fresh 番茄肉汁泌晒出嚟 感覺原始恍如置身於田園之中 價錢$68食生蠔越來越講究的我 開始識分邊啲係靚蠔 呢度嘅廚師推介有大船渡$88同令和怪物蠔 $78 兩款都好大隻 但味道真有分別 前者我覺得海水的咸味較為適合我 但兩隻蠔的鮮甜程度真的無與倫比 蠔肉大大的 可以一分為二 蠔肉旁還擺放著一片片的帶子 美滋滋的食刺身要食得夠尖!連骨上的池魚無花無假𠝹花厚切的金目鯛加上柚子胡椒 富有辛辣味道 不需添加任何調味料 還有切粒的蔥花池魚 輕輕用紫菜包著非常有質感其餘的深海池魚也可以加上酸汁 特別開胃接下來有一個非常特別的紫菜魷魚卷 是我甚為少見的 它是用紫菜剪成一小條包著一小卷的魷魚再𠝹花 面上再加上魚籽 入口膠質滿滿的 在口中爆開 分外興奮一連串吃了很多的新鮮料理也要讓口腔稍稍休息嘗試一條北海道白粟米也不錯🌽白色的外表不代表它缺乏水份或缺乏營養 而在咬下去嘅時候 卻充滿水份每一粒粟米粒亦非常飽滿 清一清口腔再開始下半部
想食好食嘅日本野 可以去鎧軒
呢度一定比到驚喜您 每樣料理都高品質
感覺就像深宵食堂!
先來新鮮的番茄沙拉 非常清新 幼嫩
加上菊花花瓣 作出點綴 青瓜酸汁格外提神
還有2件小壽司🍣吞拿魚 和 大toro
粉紅色的Toro 入口近乎即溶
而較為深色的吞拿魚 𠝹花後醬油香更吸收
隨後吃了這麼多生冷野 要食返d熟食中和下串燒盛盒OMG!! 盒有雞軟骨、雞腿肉,黑豚肉等 只需$288 每款都食得出用心製作 不過燒得過火 最喜歡山芋 燒得香香的 爽脆清甜
看見澤蟹爬爬下好得意 非常細小 炸佢食真係好殘忍 不過個味道好濃 蟹香沾滿了味蕾 但同時要提防 蟹會㓤到口腔 要小心食
甜品以涼透心的柚子雪芭及清甜多汁西瓜作結 美味しい!!!