2018-03-30
今晚去了石籬邨個邊搵朋友取玩具,跟住本身想出返荃灣個邊食飯,但朋友就帶了來這裡食飯,佢話呢到啲食物質素唔錯,又知道我愛吃,所以就係呢到吃街坊小菜,入到去餐廳地方都十分闊落,裝修都幾古式古香,而當中有副壁畫畫了漁村,一望之下原來係三門仔,而多問之下原來係由大埔三門仔搬到這裡,重有本書介紹添!朋友推介了幾個唔錯嘅招牌菜,招牌炸雞$398(一隻),價錢同出面嘅炸雞比真係有啲貴,但朋友話必吃,當然朋友推介就一於試吓啦!招牌炸雞一隻上枱,個種炸雞嘅香味已經撲鼻,而夾起時個種皮脆肉嫩軟滑嘅感覺一入口中即時感覺得到,炸雞炸得皮薄香脆,而雞肉嫩滑軟熟,雖然係炸雞,但絕對唔會覺得雞肉會炸得乾身,師傅仍然可以保持到雞肉嘅肉質嫩滑軟熟,呢個雞雖然係就有點貴,但呢個質素就較容易接受!而朋友真係啖啖炸雞,手快有手慢冇!而另一個係個石鍋金銀蒜蟹飯$108,個石鍋內放了原隻膏蟹,而個飯亦放了好多金銀蒜,重點係個石鍋夠晒熱,朋友話先食上面嘅飯先,待會再刮飯焦,原全係兩種味道,首先個飯已經有好香嘅蒜香,喜初飯身係軟熟,但吃完再添嘅飯就受到石鍋嘅熱力關係,飯身變得香脆,加埋個蟹味道真係十分美味,幸好朋友在這裡推介先識叫!
老細超級健談,重分享了之前在三門仔嘅歷史給我們聽,除了品嘗美食外,亦有機會了解以前嘅三門仔,老板確實係一個友善親切嘅人!