2018-04-17 244 浏览
今日老婆突然话想食越南菜,好在我记得元州村有呢间金满都越南餐厅,于是放工就约埋阿爸阿妈同老婆去啦。餐牌都有几多选择,而且价钱都系街坊价,绝对唔贵呀。特别系有几款推广优惠,每日限量供应,睇啱就快快手手落单啦。店员特别推介呢两款清酒,左手面呢支纪土, 纯米大吟酿,微微辛口,味道爽口怡人。右手面呢支陆奥八仙,更系日本青森名酒之一,味道芳香易入口,适合女性或较少饮清酒嘅人仕。$68/ 1合(180ML)叫左清酒,自然要有小食作伴,呢个越式拼盘就啱晒啦。有春卷、蔗虾同蒸粉包,一啖清酒一啖小食,一乐也。厨师推介--飞天炒通菜,加上泰国辣椒豆酱一齐炒,辣辣地够晒惹味,连埋个白饭只系$55,认真抵食。之前睇新闻报导过好多餐厅会重覆翻用原个菠萝整菠萝炒饭,实在太唔卫生啦,好在呢度碟头上,唔驶担心呢个问题。而菠萝同其他材料份量够多,炒饭又炒得够干身,味道唔错呀。呢个就系每日限定5条嘅古法三叶烤炉鱼,佢先将香茅、柠檬叶酿喺鱼内,再将蕉叶包住条鱼再焗20分钟,鱼肉就会够嫩滑多汁,而家做紧推广只系$88/条,值得一试呀。仲有呢个越南咖哩牛腩饭,同平时食嘅咖哩牛腩饭唔同,越式嘅咖哩加左鱼露,中和左D辣味,口感特别
于是放工就约埋阿爸阿妈同老婆去啦。

餐牌都有几多选择,而且价钱都系街坊价,绝对唔贵呀。
特别系有几款推广优惠,每日限量供应,睇啱就快快手手落单啦。

$68/ 1合(180ML)

叫左清酒,自然要有小食作伴,呢个越式拼盘就啱晒啦。
有春卷、蔗虾同蒸粉包,一啖清酒一啖小食,一乐也。

飞天炒通菜(连白饭)
连埋个白饭只系$55,认真抵食。

越式菠萝炒饭

古法三叶烤炉鱼
呢个就系每日限定5条嘅古法三叶烤炉鱼,
佢先将香茅、柠檬叶酿喺鱼内,再将蕉叶包住条鱼再焗20分钟,

越南咖哩牛腩饭
仲有呢个越南咖哩牛腩饭,同平时食嘅咖哩牛腩饭唔同,
越式嘅咖哩加左鱼露,中和左D辣味,口感特别。
而牛腩都算炆得够腍,我同老爸都好啱食。

饮品有椰青同菠萝冰。椰青够冻而且清甜,再加上营养价值高,男女老幼都啱饮。
菠萝冰够晒份量,足足有半杯菠萝,味道酸酸甜甜,够晒开胃。
飞天炒通菜(连白饭)
越式菠萝炒饭
古法三叶烤炉鱼