2020-03-22 26 浏览
收左工,同老公决定去好少去既将军澳行街街,去到新都城都怕店铺、食店会好早收,所以我地先去搵食先,见到有一间问口细细,又都算多人排队既铺头,以住开伏既心态就去攞飞等位啦!我地大约等了15分钟就可以安排到二人枱比我地。佢有好多唔同配答,食物种类都算多,所以都要用左d时间去选择。大家留意返,佢地唔系叫姐姐帮手落单,系要自己去到柜位落单及即时比钱的。我就比个炖汤吸引住,所以我叫左个晚市原盅炖汤定食晚餐同埋一个面餐。主食酥炸排骨卤肉饭排骨有咬口,唔会腌得太犀利,令到冇晒肉质,炸得够脆。佢仲配左个蜜糖芥茉酱,呢个真系不得了,加上任何炸物,呢个酱汁简直一绝。是日炖汤 - 鲜淮山圆肉炖牛展潡汤都算清,可能肉牛展关系,偏油左少少,但隔走左之後,汤唔怕臊。卤肉饭卤肉比起台湾既冇咁油同埋比较淡口,适合我同而家注意健康既香港人既👍🏻盐酥鸡排面面盐酥鸡炸得够香脆,唔会好似出面咁有好多调味粉系面,呢个系我食得最多既。汤头红烧牛肉汤,佢既汤比较偏甜,味都算浓,如果唔浓就配起个面就变左冇味。小食凉伴猫耳朵陈醋味够,少少辣,猫耳朵唔会过淋,有口咬口。手拍小黄瓜偏酸(但我钟意)小黄瓜够爽口。台湾烤香肠系香肠同腊肠混合版,

主食
酥炸排骨卤肉饭
排骨有咬口,唔会腌得太犀利,令到冇晒肉质,炸得够脆。

是日炖汤 - 鲜淮山圆肉炖牛展

卤肉饭

盐酥鸡排面面

汤头

小食
凉伴猫耳朵
陈醋味够,少少辣,猫耳朵唔会过淋,有口咬口。

手拍小黄瓜
偏酸(但我钟意)小黄瓜够爽口。

台湾烤香肠
系香肠同腊肠混合版,唔会过咸,唔油,但少少偏乾身。

古祖味卤水鸡翼
同港式卤水唔同,港式卤水既麻油香冇了,味道颜色冇港式咁好味,卤得比较淋身,呢个不过不失。

饮品
金牌咖啡(冻)
佢同我式咖啡一样,奶味比较浓,咖啡味好淡,但记得叫佢少甜呀,因为比较甜。

桂圆杞子菊花茶(冻)
呢本就真系出色,桂圆、杞子、菊花味都有,仲有少少姜味,呢杯真系要试。

我都系果句,每个人口味唔同,真系要去试下食下先知。
  • 凉拌猫耳朵
  • 手拍小黄瓜