2021-04-16 1352 浏览
今日去咗九龍公園附近行街,天黑開始想搵嘢食。上網見有人介紹呢間食生蠔嘅餐廳。因為我本身係一個鍾意食生蠔嘅人,所以我決定試一試呢間餐廳入到去就感受到,以海藍色為主調嘅餐廳。雖然格局唔算大,但係簡單嘅佈置,更加顯得出佢係以實力取勝嘅餐廳。 睇一睇佢嘅餐牌,果然有好多來自世界各地嘅生蠔選擇,亦都唔少得主菜同各款小食啦今日我就揀咗一個二人套餐。佢本身包六隻生蠔,但因為B仔實在太鍾意生蠔,想試多幾款唔同品種,所以額外再加多兩隻下面幅相,由左至右兩隻兩隻咁,我分別叫咗:Westcott Pacific (USA) 👉🏼 $36/each蠔嘅味道適中,海水鹹味又唔重,質感Creamy。 適合平時唔係成日食蠔嘅人Namibia (South Africa) 👉🏼 $48/each蠔味比較清新,海水味就有少許突出。而且蠔身細小,絕對適合一啖食落肚Astoria Jumbo (USA) 👉🏼 $58/each呢個可以話係生蠔中之霸王,體型巨大,肉質尚算豐厚,而且味道平穩,適合大眾口味🤤Irish Premium (Ireland) 👉🏼 $32/each呢個蠔味濃郁,而且海水鹹味非常突出。再加上佢有淡淡嘅

下面幅相,由左至右兩隻兩隻咁,我分別叫咗:

呢個蠔味濃郁,而且海水鹹味非常突出。再加上佢有淡淡嘅礦物味。唔同層次交織埋一齊,絕對能夠衝擊我哋既味蕾

生蠔

跟餐主食我哋選擇左意大利風乾火腿蘑菇意粉配橄欖油。食材我估佢用咗24-30個月嘅黑毛豬,味道清香得黎,唔會遮蓋蘑菇同意粉嘅味道,而且一碟有好多塊黑毛豬添!

意大利風乾火腿蘑菇意粉配橄欖油

除咗套餐之外,我哋仲加咗兩個小食。第一個係香脆粗薯條配松露沙律醬。一放落就已經感受到薯條新鮮出爐,熱烘烘嘅感覺。所以大家拎上手嘅時候千萬要小心啊!!!!!

呢個嘅重點就係個松露沙律醬,松露嘅份量適中,唔會太濃烈,再加上少少甜嘅沙律醬,帶俾我食薯條新嘅感覺。如果下次我再嚟,我都一定會再叫

香脆粗薯條配松露沙律醬

我唔知大家以前鍾唔鍾意食麥當勞嘅脆香雞翼?

如果鍾意嘅話,呢間餐廳係你不二之選。佢嘅單邊雞翼味道同脆香雞翼一樣,而且都係配上泰式辣醬。而我覺得佢更勝一籌嘅地方係,雞翼外表炸得更加脆口😍 仲要幫你開咗單邊,食起上嚟超方便

單骨雞翼

最後就係跟餐嘅甜品,牛奶布丁。佢嘅牛乳味相對比較重。所以唔鍾意奶膻味道嘅人,可能會未必適合。但如果唔介意甚至好鍾意嘅人,呢個你一定唔可以錯過。而且個布丁夠滑口,濕度適中,令我一啖接住一啖

牛奶布丁

下次如果你行開尖沙咀九龍公園附近,而未諗到食咩,B仔極力推介呢間餐廳俾你!!!!!!
2021-04-11
生蠔