尋日lunch time同班同事諗唔到食乜好,有人提議食日式嘢,咁就一於去咗灣仔嘅笑宴。鋪頭唔算好大,但幾骨子,木系枱凳坐得幾舒服🍜。燈光幾光猛,望住半開放式廚房師傅整嘢食,都幾有風味👨‍🍳。係典型嘅日式簡餐格局,坐低傾偈幾自在。🐖 月見豬腩肉丼 ❤️❤️❤️❤️呢個丼飯主角係切得薄薄哋嘅豬腩肉,肥瘦層次好分明!🍖 啲肉燒得啱啱好,邊位有少少脆脆哋,咬落去有油香但唔會覺得膩滯。最正係嗰隻生蛋黃🍳,一篤穿佢,金黃色嘅蛋漿即刻湧出嚟撈勻啲飯同肉。蛋漿好新鮮,滑嘟嘟咁包住每粒飯,令到成個丼飯即刻滑溜咗好多,味道都更濃郁🤤。豬腩肉本身醃得夠味,鹹甜度適中,撈埋蛋漿真係好夾,食晒成碗都唔覺滯!係個令人食得開心嘅comfort food。白飯絕對唔係配角!粒粒都分明,軟硬適中,帶少少米香🍚。最緊要係夠熱辣辣,倒埋蛋漿落去,啲飯仲可以保持到口感,唔會變到糊撻撻,吸晒啲蛋汁同肉汁,正!🍵 麵豉湯 ❤️❤️❤️套餐跟嘅麵豉湯,熱度夠🔥,味道就係穩穩陣陣嘅日式麵豉湯,唔會過鹹,入面有啲海帶同豆腐粒,清清哋,飲完暖一暖胃都幾舒服。總括嚟講,呢個月見豬腩肉丼真係幾有驚喜,係個幾穩陣又好味嘅選擇!💯 豬腩肉燒得香口,生蛋黃撈
🐖 月見豬腩肉丼 ❤️❤️❤️❤️
🍵 麵豉湯 ❤️❤️❤️
總括嚟講,呢個月見豬腩肉丼真係幾有驚喜,係個幾穩陣又好味嘅選擇!💯 豬腩肉燒得香口,生蛋黃撈飯係靈魂所在,滑溜惹味得嚟唔油膩,配埋碗好飯,食完成個晏晝都夠晒energy🤤。環境企理乾淨,坐得舒服,服務都幾快手,啱晒同同事趕lunch或者自己一個人嚟醫肚。呢個價錢食到咁嘅質素,算係灣仔區幾抵食嘅日式午餐!👍 會再試下佢其他款式。