餐厅: 藝廊咖啡室
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 藝廊咖啡室
资讯:

2018-08-16 4976 浏览
80日可以环游世界,咁60日可以做啲咩呢?早前晌「富豪机场酒店」嘅「艺廊咖啡室」就推出咗一个「60日环球美食之旅」自助晚餐,顾名思义,去到9月10日前嘅两个月,自助晚餐嘅主题就喺以环球美食为卖点。虽然(如无意外),无乜机会可以环游到世界,但就可以尝到环球美食,是夜,就同亲友入嚟大擦番一餐,由头食到尾,嚟一场毅力美食之旅,实行美味走天涯。据小弟所知,呢次嘅「环球」喺以8个国家为主题,包括:法国、意大利、德国、加拿大、智利、葡萄牙、越南及菲律宾,每星期轮流推出主题国家嘅精选菜式,分别有冷盘、热食、甜品各3款主题菜,我哋呢晚,就遇上喺加拿大。由于「富豪机场酒店」嘅客人唔少都喺嚟自世界各地,所以,另一特色就喺遇正唔同国家嘅国庆日,就会额外加推当地嘅地道菜式,让客人回味自己国家嘅味道,呢晚,就正正喺新加坡嘅国庆日。不过,就算唔喺主题菜式,佢哋自助餐本身所供应嘅菜式都唔少,而且,享用时间特长,由6:00pm去到10:00pm,绝对适合慢慢食、慢慢坐,以慢活态度去享用嘅自助晚餐。用餐区就分布咗好几个区域,装修比较简洁,且光猛企理,可能楼底唔高,所以,枱櫈嘅编排就唔会太密;加上今晚客人又唔算太多,座位
,实行美味走天涯。
用餐区就分布咗好几个区域,装修比较简洁,且光猛企理,可能楼底唔高,所以,枱櫈嘅编排就唔会太密;加上今晚客人又唔算太多,座位嘅安排都较为松动。而食物区算喺集中晌餐厅嘅正中央,分割为唔同区域,以下就逐区逐区慢慢介绍有咩好嘢食。
沙律吧

一进入食物区,第一眼见到嘅就喺沙律吧、冷盘、冻海鲜。沙律吧嘅阵容唔差,目测所见,有5款沙律菜、前前后后有超过10款配料、5款酱汁及一啲橄榄油、黑醋,够晒砌出一份丰富而清新嘅DIY田园沙律。
沙律吧
如果你唔想烦嘅,再行过少少,足足有8款预制沙律,啱晒啲唔喜欢花时间搞咁多嘢嘅客人
。款式包括:薯仔烟肉沙律、牛油果烧鸡沙律、羽衣甘蓝沙律、蘑菇沙律、意大利蕃茄沙律、新加坡芝麻虾沙律(国庆日菜式)、白豆西芹沙律、粟米绿豆沙律配榛子。
芝士拼盘
走到沙律吧嘅尽头,就喺芝士拼盘,虽然睇唔到有纸卡介绍有咩款式,但眼见就应该有4款:英国车打芝士、法国布利芝士、瑞士艾文顿芝士及荷兰艾登芝士,仲有个圆盖罩住,尽量保持卫生。可以配蔬菜条或克力架食,但个人建议就不妨配点面包。
芝士拼盘
面包篮
咁就不如顺便介绍埋佢哋嘅面包篮,位置就摆晌近咖啡机𠮶边,算喺食物区近尾嘅位置。面包篮内有4款欧陆式面包,即喺较有麦香,但质感会硬身少少,此外,上层柜枱仲有啲面包条同细细个嘅软包,旁边更有自动烘焙机,咁就可以食到热辣辣嘅面包啦。
面包篮
冷盘

除咗晌啲沙律中间有烟三文鱼之外,最吸引应该喺啲巴马火腿、莎乐美及杂肉拼盘(冻肉肠),所以,一阵夹碟沙律都加多少少冷盘嘢衬托一下。
冷盘
老规矩,第一碟一定喺以沙律行先,再拼点冷盘食材,务求开开胃,增加食欲,强化一下战斗力。睇我碟沙律色彩缤纷,样样夹啲,喺咪好正呢?确实,沙律菜好爽脆,淋上意大利汁,酸香清爽,而其他预制好嘅沙律亦调校得味道唔错,配上口感油润嘅巴马火腿,好满意嘅「头盘」
沙律、冷盘
冻海鲜

感觉就比预其失色咗少少,无生蚝或龙虾之类嘅贵价海鲜,不过,仍有帝王蟹脚、面包蟹、翡翠螺、青口、甜虾、大蚬等多款,而且,全晚都不停有补充。
冻海鲜
既然冻海鲜嘅款式唔算话好多,一于就一碟过试齐咁多款,自行砌碟海鲜拼盘。长蟹脚几多食,蟹肉鲜甜得嚟唔会太咸;面包蟹亦好好肉地,内里蟹膏唔少,颇香腴;翡翠螺就贪佢肉质爽口,唧啲柠汁就仲好食;甜虾一来够大只,二来口感够弹牙,质素算唔差。
海鲜拼盘
鱼生、寿司

去到呢一组嘅枱尾,即喺沙律吧、冷盘、冻海鲜背后就喺鱼生、寿司,以及一啲的骰嘅日式冷点,如冻蕃茄、豆腐,而鱼生有三文鱼、鲷鱼、八爪鱼及吞拿鱼,货色唔算突出,跟亲友一齐试少少就算。
鱼生、寿司
鱼生

中汤

依晚中汤喺苹果无花果炖猪肉,而炖汤一向喺抢手货,食完两道生冷嘢,喺时候饮个炖汤暖暖胃,个炖汤汤料十足,味道都唔错,入口清甜又清润。
西汤
而西汤喺甘笋姜汁鸡汤,一身橙黄色嘅鸡汤属忌廉汤一类,不过,由于只影相,无饮过,就不作评论。
甘笋姜汁鸡汤
热盘

去到中间另一组大长枱,就有十多款热盘,有唔同地道特色,最讨我欢心水就喺焗蚝、烧羊架呢两道菜,此外,仲有肉骨荼(新加坡国庆菜)、香煎三文鱼柳、里昂薯仔、烩杂菜、杨州炒饭、鲜菌扒小棠菜、南乳炆猪手、蒸扇贝……等等。
焗蚝
肉骨荼
烧羊架、香煎三文鱼柳
烤肉

另一边厢,喺开放式厨房,长长嘅餐枱摆放多种热食,先介绍喺烤肉,分别喺烧肉眼同烧猪脾,酱汁分别有黑椒汁、沙嗲汁同烧汁,再多配英国芥辣、法国芥辣。食肉兽嘅客人,相信都唔会错过。
烧肉眼
泰国菜

烤肉旁就轮到数款泰式食物,如泰式青木瓜沙律、泰式凤爪沙律、巴东牛肉、香辣猪肉碎伴生菜、串烧、泰式虾片……等等,喜欢泰国菜嘅朋友可以要少少嚟止吓瘾。
烧味档
烧味对我哋香港人唔陌生,尤其去饮茶,更会久唔久食到,故此吸引力喺麻麻。不过,就颇受外国客欢迎,始终佢都喺本土特色食物。反而,烧味档嘅海南鸡饭,就吸引唔少本地客㖞,前枱仲备有辣椒酱、姜蓉、黑酱油,制作绝无欺场。
印度咖喱

咖喱亦喺佢哋嘅手本嘢,因为有印度藉厨师座镇,一个个铜锅摆放数款印度美食,计有:鸡豆咖喱、咖喱鱼、印度饭、印度薄饼、多款印度特色酱料,如薄荷酱、乳酪酱……等等。可惜无小弟喜爱嘅马沙拉鸡或天多尼烤鸡。
印度特色酱料
印度薄饼
其他
叫得其他,除因为唔知点帮佢分类,亦因为呢3款菜式就好随意放晌一角,佢哋喺肉酱薯蓉、烟肉蒸蛋及焗芝士通粉,睇样其实几样都唔错架。
肉酱薯蓉、烟肉蒸蛋及焗芝士通粉
喺时候上我嘅「主菜」,拣咗大部份肉类,话晒小弟都算算哋食肉兽,烧羊架、烧肉眼、巴东牛肉几样肉类都相当好食;焗蚝亦都不合,喺沙嗲始终摆成晚,效果无咁理想。
热盘、烤肉、印度咖喱
即煮面档
跟烧味档一样,本地人经常食鱼蛋炒、车仔面,就会觉得啲粉面唔特别,但对外国客而言就完全变成另一回事。故此,目测所见,点粉面嘅都喺外藉客居多,再者,个面档又设计得几有地道风情。3款粉面、12款配料可以自由配搭,但最特色喺3种汤底:越南牛肉汤、新加坡虾汤、马来西亚喇沙汤,以及8种调味用嘅配料,做到一丝不茍。其实都想试,不过,之前几道菜食得过饱,又想留肚食甜品,故此,放弃心爱嘅喇沙汤面。
即煮面档
越南牛肉汤、新加坡虾汤、马来西亚喇沙汤
调味配料

喺意外地有咁多选择,仲分开3个区域,夹夹埋埋超过30款
。依家就等小弟逐区介绍,第一区已有10多款甜品,凭相片记录,包括:加拿大冬甩、意大利芝士饼、糖果(专为小朋友而设)、焦糖炖蛋、朱古力慕丝、馅批、啫喱糖、马卡龙、即制班戟、吉士咖吔多士、苹果金宝及窝夫,喺咪净喺呢张枱嘅甜点都够晒你食呢?
即制班戟
甜品
隔离另一张餐枱,除有啲生果外,仲有朱古力喷泉、夏日刨冰、红豆沙、豆腐花,不过,几样嘢都唔喺我嘅心水。
生果、甜品
夏日刨冰
夏日刨冰
甜品嘅款式仲未完,晌雪糕柜旁,仲有其他甜品,计有:朱古力芝士蛋糕、芒果忌廉蛋糕、木糠布甸、黑朱古力蛋糕卷、焦糖炖蛋、芒果布甸、忌廉脆筒、宇治绿茶红豆慕丝、鲜果啫喱粒、草莓乳酪慕丝。喺咪无讲错呢,佢哋供应嘅甜品真喺超多
甜品
识我嘅朋友都知小弟都算喺甜品瘾大,所以,先嚟一大碟甜品拼盘,随心拣咗7款甜点,今次就唔逐样评,但整体质素唔差㖞,尤其件芒果忌廉蛋糕,芒果超清甜,芒果味浓,忌廉蛋糕柔滑软绵;马卡龙做得极有水准,有脆而烟韧嘅口感,渗出清幽绿茶味;朱古力冬甩无死甜,个甜甜圈烟韧有咬口。
甜品拼盘
Movenpick雪糕

压轴就梗喺啲好嘢啦,简直就好似成间Movenpick雪糕嘅Pop –Up店开咗晌度咁,唔止前后都打咗大大只Movenpick字样,雪糕柜上嘅口味名牌,数一数,足足有17款之多,再望望雪糕柜内数一数,坚有17款口味
(其中士多啤梨口味喺重复咗)。小弟未食匀全港嘅自助餐,但食自助餐嘅经验唔少,有得10款知名品牌嘅雪糕已经唔多,但有成17款口味嘅真喺第一次见。
Movenpick雪糕
先嚟一小碗:瑞士朱古力、枫糖合桃、榛子,Movenpick雪糕本身软滑而颇有奶香,而且,味道浓郁,3款口味都好有个性,尤其枫糖合桃,枫糖𠮶阵甜味好清润,合桃仍然喺脆口
Movenpick雪糕
再追加多一碗:柠檬青柠雪葩、热情果芒果雪葩、焦糖,两款雪葩志在清新一下味蕾,前者十分清爽,柠檬跟青柠嘅味道让人感到好清新;后者则酸香中渗出芒果嘅清甜味,里头仲有少少果肉;焦糖一向喺小弟「飞弗」
。其他,十几款真喺好难取舍。
火焰雪山

我谂睇完以上甜品一环嘅分享,已经流晒口水,点知甜品环节嘅介绍仲未完,每晚不时有啲「期间限定」嘅特色甜点供应,一听到侍应敲钟,就知有好嘢出现。是夜就有怀旧嘅火焰雪山。大大个嘅「雪山」由厨房推出,淋上冧酒再点火,微微火光,再散发少少酒香,吸引唔少人出嚟围观。
火焰雪山
薄薄一片「火焰雪山」,外层嘅蛋白饼脆脆地,外围包住软绵嘅朱古力海绵蛋糕,内里唔喺传统嘅三色雪糕,而喺士多啤梨、薄荷碎朱古力及香桃,配搭又几特别,整体味道唔错。
D24榴梿拿破仑

更惊喜喺加推榴梿拿破仑,唔单止酥皮做得超有水准,酥香脆口,咬落咔咔声,而且,里面夹有吉士及D24榴梿果肉,仲要榴梿落得无手紧,爆晒馅,所以,非常好食。不过,唔知边日会出,真喺可遇不可求呀!
啡茶
咖啡、奶茶、柠茶、柠水任饮任斟,仲有多款味道嘅川宁茶包,就算无果汁,都唔愁饮品无选择。
咖啡、奶茶、柠茶
其实,佢哋都有鲜榨果汁及意大利San Pellegrino出品嘅果汁供应,不过,就喺额外收费嘅项目,故此,现场所见,饮嘅人就唔多。
鲜榨果汁
San Pellegrino出品
整体而言,食物嘅选择唔少,而由于客源关系,加入唔少本土特色食物。当然,甜品一环就非常突出,除款式多,又有啲限定甜品,所提供嘅Movenpick雪糕真喺无可挑剔
。加上地方够大,服务又唔错,仲可以趁机去埋东荟城行吓Outlet嘛。依家闲日星期一至五,自助晚餐做紧$468 + 10%(成人计),星期六、日及公众假期就$498 + 10%(成人计),不过,用HSBC就有65折,折咗三百几,绝对食得过
用餐优惠
信用卡优惠