今日同屋企人嚟咗观塘,想食餐超正嘅晚餐,经过官塘工业中心三期,见到有呢间私房菜,于是决定齐齐上去食☺️4位 特选餐单 ($1656)本地水耕沙律菜半芝麻酱- 沙律菜超级新鲜,咬落六卜趣,配搭埋香浓嘅芝麻酱,浓郁同鲜甜嘅味道相互配合,份外开胃😄茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子- 呢道菜都系冇得弹,流心蛋超超超好食,茶熏味非常突出,火候控制得好好,一啲都唔会老,强烈推介大家食😋- 厚切茄子水准都一流,外脆内嫩,炸粉一啲都唔厚,个人超级钟意食鱼子酱,浓郁鲜味,将茄子嘅味道升华几倍💛原鼎海椰皇仔炖鹧鸪黑毛豚肉汤- 啖汤非常清甜,入口细腻顺滑,一啲味精味都冇,而且非常足料,汤渣都份量十足,我地食到超级满足😜椒盐猪肺- 第一次食椒盐猪肺,平时都系饮猪肺汤多,好特别,椒盐香口浓郁,痛有少少微辣,但又唔会盖过猪肺嘅鲜味,反而带出咗猪肺嘅鲜嫩😚油浸时令海鱼- 呢个都系其中我最钟意一个菜式,油浸针嘅方式令海鱼表皮变得酥脆,但肉质唔会变老,仲保持到其嫩滑,食落卜卜脆,超好味,一啖接一啖🤤江南百花鸡 (半只)- 百花鸡都系惊喜满满,鸡皮非常之好食,而且入边𫗵咗虾,令到口感层次更加丰富, 鲜味十足🤗蟹皇瑶柱时令鲜蔬

4位 特选餐单 ($1656)

江南百花鸡 (半只)

蟹皇瑶柱时令鲜蔬 (菠菜)
- 呢个菜式好有惊喜,见似常见普通嘅菜但整得好好食,菠菜熟度控制得非常好,唔会太软身👍🏻
- 蟹皇瑶柱简直系精粹,其鲜甜细腻令到菠菜原有嘅味道更加发挥得淋漓尽致,令我唔太钟意食菜嘅人都食到舔舔脷❤️
蟹皇瑶柱时令鲜蔬

他乡炒米丝 (24个月西班牙黑毛猪火腿配福建莆田米粉)
- 炒米丝好特别,系街外比较少有嘅面种,米丝幼细得嚟几有咬口,配搭埋咸香十足嘅黑毛猪火腿,别具一番风味😆
他乡炒米丝

时令甜品 (姜汁黑芝麻汤圆)
- 呢个甜品都几好食,姜味突出,但又唔会过分浓烈,抢咗汤圆嘅风头;汤圆软滑,内馅绵密甜美,黑芝麻味格外香浓☺️
姜汁黑芝麻汤圆

食物质素非常高,而且餐厅内部摆设同餐具都非常别致,而且枱与枱嘅分隔做得几好,私隐度高,啱晒一家大细聚会😚
2021-05-11
蟹皇瑶柱时令鲜蔬