米线相信系香港人嘅comfort food,之前介绍过主打酸辣既唯一云贵川、葵涌隐世米线、fusion既十三姨,今次介绍嘅呢间系米线关注组薄有名气,原来系以前荃湾好出名不过而家搬咗去九龙湾,再次证明荃湾系米线之城,九龙湾算近返工𠮶边但要搭车过去,上网睇好多人排队所以特登避开高峰时间,今次终于有机会食到。肥仔云南小锅米线系一间喺荃湾经营左18年嘅米线店,系上年九月因为疫情加上无良业主加租被迫结业,当时荃湾嘅街坊都唔舍得,不过店主兼大厨系今年一月喺九龙湾重开餐厅,仲由云南小锅米线改名做肥仔云南小锅米线,人气不减,繁忙时间可以排成半个钟,听讲连cloud都成日去帮衬。店主表示荃湾竞争大租金贵,而九龙湾嘅新店就方便厨附近嘅屋企人返工,啲舖位虽然细,不过啱晒家庭式经营。餐厅主打酸辣、麻辣小锅米线,仲有红薯粉同多款小食供应。九龙湾嘅店舖位置比较偏僻,系屋苑商场入口嘅巷仔,比较难揾,我都揾咗成个字,而且会不定期休息,如果担心摸门钉可以喺社交平台睇近况。如果系平时晏昼会比较多人,而且外卖比较多,可能要等几个字先入到去,如果想避开人流可以下午茶先去。餐厅入边系茶餐厅格局,环境算企理,提供嘅嘢食同以前旧舖

餐厅入边系茶餐厅格局,环境算企理,提供嘅嘢食同以前旧舖一样,汤底一样系每天新鲜熬制。招牌化酸辣小锅米线,配料方面有近50款可选,最多人拣嘅系腩肉同猪软骨,仲有出边少见嘅螺旋藻、墨鱼头等,米线仲有自制酸菜。
🍜 麻辣小锅米线 小辣 💰32(👅: 8.5/10)
呢度米线嘅汤底系用上四十几斤猪骨,每日新鲜熬制六个钟,而辣可以拣麻辣或者酸辣,辣度分别有bb 辣、微辣、小辣、中辣同大辣,第一次食所以就拣咗麻辣小辣。

麻辣小锅米线
汤底饮落去味道浓郁,偏咸少少不过我觉得可以接受,小辣嘅程度大概系谭仔嘅二小辣,唔算好辣啱啱好,唔会辣到食唔到米线同其他𩠌嘅味道,不过食内耐会有少少麻嘅感觉,唔会好确喉,非常惹味,汤底唔会好油腻,虽然佢系麻辣,不过入口系有少少甜味同埋有酸辣味,麻辣酸甜既比例大概系4:2:2:2,估计酸辣嘅话酸嘅程度会再多啲,依家嘅话就酸味味道适中,平衡得几好,虽然饮落去有啲口干不过我都饮咗唔小。

麻辣小锅米线
米线份量算多,幼身,咬落去算爽口弹牙,软硬适中,唔会太腍亦都唔会太硬,索汤能力就正常。

汤底仲会有唔少肉碎,系瘦肉而唔系肥膏,食落去感觉应该用过五香花椒一齐炒,唔系单纯落麻粉,配料仲有芽菜、韭菜、酸菜,唔会剩系得米线咁寡,配料同汤都好夹,同米线一齐食好惹味。
🍜 萝卜 💰0(👅: 8.5/10)
萝卜份量几多,有四大旧,咬落去冇渣,够哂腍,而且多汁,食落去清甜,而且可以索哂个汤。
🍜 腩肉 💰9(👅: 8.5/10)
腩肉嘅份量几多,有成十几块,腩肉同平时食开嘅唔同,唔算系肥个种而系偏瘦,比较薄片,咬落去算有嚼劲,腌得唔错,食落去入味,会食到五香同埋麻油嘅味道,带少少辣味,系几惹味,好似食紧薄片嘅牛肉但唔会太碎,略嫌肉质比较鞋口少少,如果大家想食好多脂肪嘅腩肉会失望,我自己就可以接受。
🍜 墨鱼头 💰12(👅: 8/10)
墨鱼头喺米线铺来讲都算系唔常见嘅𩠌,加上喺呢度嘅招牌所以就叫咗。墨鱼头比较大粒,咬落去爽口弹牙,有嚼劲但唔会好韧,食落去新鲜,有小小墨鱼鲜味,同汤一齐食几夹。
🍜 冻奶茶 💰7(👅: 7.5/10)
呢度嘅冻奶茶茶底一般,比较普通,不过怕辣都可以饮下 。
🌟米线份量都算大碗,价钱就系中价,有啲人觉得比较重味味精多,我就自己觉得可以接受,个汤可以饮吓不过唔会饮晒,汤底唔会太多油算几温和,如果系𩠌方面我觉得老板娘同埋云南小锅米线会更出色,嗌咗小辣就唔算好麻好辣,下次会试吓中辣同埋试吓酸辣米线,以食物质素来讲系值得再战,如果喺附近返工我应该会成日食。

👅味道: 8.5/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $40-60pp (服务费: NA)
2021-11-30
  • 萝卜