2021-10-08 2105 浏览
成日俾朋友话我净系钟意叹咖啡食西餐,食野唔够平民。其实我想平反,我都好钟意食平民特色野,只不过有时餐厅人多要快手快脚或者环境浅窄唔够打卡able时选择左直接衬热开动。今日就嚟都有马拉平民美食之称既苏妈苏妈开餐。.苏妈苏妈其实系马拉文「咩都有」既意思。开左好长时间,主打马来西亚菜,系平民美食界名气几响,相信好多人就算未食过都一定听过呢个餐厅。荃湾分店都算大有两个铺位,虽然次次去门口都有人龙但系地方大大家都系快吃类别,所以入座都算快。装修有少少似旧式冰室,几有风味。.因为怕等,平日唔少时间系叫外卖所以佢地好多名菜都试过。今次难得同朋友选择坐低食,简单打张卡纪录一下。.肉骨茶💲0⭐️3.5/5坐低首先每人黎一碗热腾腾既肉骨茶,呢个系佢地既名物,免费的。佢地既肉骨茶标榜即日煲,每日开炉两次,保证新鲜好味。味道上尽量平衡肉汤同药材既风味,颜色上比较深。 .一字骨肉骨茶 💲128⭐️3.5/5一字骨系最传统既食法,餐牌有教肉骨茶四步曲:台面有碟仔同各种调味料,调酱 (蒜+辣椒+黑豉油+头柚),先饮汤,再尝肉骨,肉记得要点酱食先够风味,最后可以叫侍应加汤再饮,任添既。肉骨茶其实一向唔系我杯茶,唔多评价,
肉骨茶💲0
一字骨肉骨茶 💲128
⭐️3.5/5
一字骨系最传统既食法,餐牌有教肉骨茶四步曲:台面有碟仔同各种调味料,调酱 (蒜+辣椒+黑豉油+头柚),先饮汤,再尝肉骨,肉记得要点酱食先够风味,最后可以叫侍应加汤再饮,任添既。肉骨茶其实一向唔系我杯茶,唔多评价,浅尝暖一暖胃。一字骨有三大枝骨,朋友就话足料好食。
槟城白咖哩米 💲55
⭐️3.5/5
汤底既椰汁感满重,配料系简单清淡风例如鱼旦、猪红、豆角等等。味道合乎期望,不过不失,纯粹系因为叫左一份邪恶小食想减低罪恶感而叫既。

椰香咖央多士 💲32
⭐️4.2/5
呢到既咖央多士先至系我的最爱餐点,馅料特厚但多士属于传统茶记港式白面包,即系薄身版本。烘得香脆基本,重点系佢既厚料咖央酱同牛油,清甜不腻,一个人可以完整地食一份先觉得够。
总结:咖央多士出色,虽然个人唔系肉骨茶粉但试过其他唔同菜式几次,觉得整体水平不俗,可以偶尔再encore。
一字骨肉骨茶
一字骨肉骨茶
肉骨茶
槟城白咖哩米
厚料咖央多士
等候时间
15 分钟 (堂食)
厚料咖央多士
  • 椰香咖央多士