2024-03-04
位於荃灣工廠區附近(南豐紗廠及有線大廈內街)高質素平民福音:龍鳳食堂🎉其實一啲都唔難搵,喺正大街旁邊(入麗城小巴都可途經)門外已報滿各式各樣餐牌😋中西式飯餐,新式芝士特餐,避風塘辣餐應有盡有👍🏻入餐廳見人地碟蒸魚新鮮熱辣大大舊腩😂搞到我都即刻叫返個蒸魚飯試試佢🤭另外如果想叫小炒嘅,中午都有得叫仲好新鮮即叫即整👍🏻餐牌亦非常豐富:列哂星期一至六有咩好食👍🏻埋位坐低,職員已經自動拎上例湯,內裡仲要有舊豬骨俾我食,認真一流👍🏻 個例湯感覺冇乜味精,飲完唔口渴,真材實料😁蒸魚飯方面,份量相當唔錯,魚肉白滑,非常新鮮,冇腥味,蒸魚時間控制恰當,配上冬菜香蔥薑絲,唔錯👍🏻👍🏻另外見到餐牌有得+$6就有紅豆冰其實都幾抵,點知一飲真係好重奶香味冇溝水,紅豆亦夠淋亦夠甜,整杯紅豆冰非常高質👍🏻👍🏻👍🏻熱華田亦用大牌子華田粉沖味道夠濃夠正宗,絕非奶水👍🏻👍🏻👍🏻(淨係飲品都已經見到非常有誠意👍🏻👍🏻👍🏻🤭🤭🤭)另外我地亦都叫咗兩個小炒😋韭黃叉燒炒蛋:份量非常大,一啲都唔吝嗇,蛋香香氣撲鼻,調味亦恰到好處,唔會太咸,叉燒份量一啲都唔少,食落仲非常之夠火喉夠鑊氣,十分好食👍🏻我專登擺高一邊碟,睇吓會唔會好多油
其實一啲都唔難搵,喺正大街旁邊(入麗城小巴都可途經)
門外已報滿各式各樣餐牌😋
中西式飯餐,新式芝士特餐,避風塘辣餐應有盡有👍🏻
入餐廳見人地碟蒸魚新鮮熱辣大大舊腩😂
搞到我都即刻叫返個蒸魚飯試試佢🤭
另外如果想叫小炒嘅,中午都有得叫
仲好新鮮即叫即整👍🏻
餐牌亦非常豐富:
列哂星期一至六有咩好食👍🏻
另外見到餐牌有得+$6就有紅豆冰
其實都幾抵,點知一飲真係好重奶香味
冇溝水,紅豆亦夠淋亦夠甜,整杯紅豆冰非常高質👍🏻👍🏻👍🏻
熱華田亦用大牌子華田粉沖
味道夠濃夠正宗,絕非奶水👍🏻👍🏻👍🏻
(淨係飲品都已經見到非常有誠意👍🏻👍🏻👍🏻🤭🤭🤭)
另外我地亦都叫咗兩個小炒😋
韭黃叉燒炒蛋:
我專登擺高一邊碟,睇吓會唔會好多油,
點知完全冇過多油份流出,突顯師傅炒功😁👍🏻
另外我哋亦都叫咗椒鹽豬扒:
一上枱賣相非常正宗,份量亦非常之多及大,
有成十大塊豬扒,亦冇乜骨👍🏻
每件都非常有鑊氣,熱辣辣😋😋😋
師傅調味亦非常好,唔會太咸,淑鹽味亦非常出眾,送飯食一流😋👍🏻
我地星期六中午黎食,內裡已坐爆棚
證明我冇揀錯🤭 可以成為我嘅新地點🤭🤭
總結食物及飲品評分滿分💯
價錢非常平民,份量亦十足👍🏻
認真茶餐廳價錢,酒店質素👍🏻👍🏻👍🏻