2023-10-01 95 浏览
黎到億利搵食,今次上高層9樓。餐廳叫小念頭,入面裝修好精緻,有空間感得黎好多文青擺設掛畫同植物,背景播日本流行曲,直覺係好適合小情侶約會嘅好地方。同金舌頭叫左兩個定食套餐。跟餐有麵豉湯,丄茶飲。西京燒三文魚好新鮮,魚質好,有油香,重點係有新鮮檸檬可以加汁落塊魚,海鮮有檸檬汁調味即刻更加好吃。配搭的車厘茄和生菜沙律同樣新鮮爽脆。白飯有汁,飯素和木魚碎,有心機。金舌頭特登挑選嘅炸軟殼蟹炒飯,真係非常好食,做型滿分,蟹很新鮮很脆,滿滿蔥花洋蔥蟹子,仲有美乃滋。呢個炒飯嘅靈魂係炸蒜片,通常食牛先會有,今次食蟹都有,配上炒飯一啖食真係滋味。非常推薦這個炒飯!餐飲我哋揀左茉莉綠茶同鐵觀音,可以自行走甜。茉莉綠茶甜過鐵觀音,兩杯都茶香濃郁。甜品點了鐵觀音凍芝士餅,又是另一個好吃。上層茶香,下層芝香。非常欣賞旁邊嘅焦糖燕麥餅碎脆脆,好好食。仲有兩粒茶味小啫喱,真係精美又多重口感。最後一讚餐具,啲碗好靚!食飯有靚碗碟零舍開心!

最後一讚餐具,啲碗好靚!食飯有靚碗碟零舍開心!