2019-06-18 3926 浏览
2019年6月13日 星期四今日要上完公司安排嘅工作坊之后先可以放工,如果就约埋女朋友同同事一齐系尖沙咀食饭。原本都冇谂到食咩好,但行过K11见到有茶木,咁岩又冇咩人排队,女朋友就话想食入到去先发现除咗装修同原本既茶木好唔同之外,连餐牌里面嘅食物都完全唔同。呢到食既系台式fusion菜,感觉高级好多。我哋拿拿临拣左野食就继续欣赏呢到既装修先黎既系慢煮牛肋骨台式手作面,牛肋骨系另外上既,已经切好咗一旧旧,一夹起就食得,好方便。牛肋骨肉质好腍,而且好入味。至于手作面有啲似刀削面咁够晒弹牙,仲挂到浓浓既汤汁跟住有烧鳗鱼西班牙肉燥意大利饭,鳗鱼都算大块,四个人分嚟食都够,够厚身同充满油脂,渗晒落去啲饭到。平时台湾菜系食肉燥饭,但今次就做个fusion,用西班牙猪肉整成肉燥再配合意大利炖饭,估唔到又出奇地配合跟住上嚟嘅菜好有惊喜,系威士忌干炒三杯鸡,店员拎菜上嚟嘅时候会亲自倒上烧左既威士忌系三杯鸡上面,呢个时候三杯鸡会着晒火,有一阵阵嘅威士忌味漂出嚟,视觉同嗅觉都好满足。味道方面完全食唔到酒味,有少少辣而野味,如果有白饭一齐食就更加好然后系加拿大猪鞍排,仲配有苹果蓉同莲雾。猪扒好厚身而且煮得啱啱
2019年6月13日 星期四

烧鳗鱼西班牙肉燥意大利饭

威士忌干炒三杯鸡

烧加拿大猪鞍排

然后系加拿大猪鞍排,仲配有苹果蓉同莲雾。猪扒好厚身而且煮得啱啱好,切落去有肉汁流出黎,同苹果蓉一齐食会冇咁腻。至于莲雾同其他配菜都好新鲜,特别系薯角,炸到脆卜卜

时间装置

饮品方面我叫咗时间装置,其实系Cocktail,主要系白酒混合左唔同嘅生果,感觉好清新

黑糖珍珠疏乎厘班戟

最后我哋仲叫埋甜品,系黑糖珍珠疏乎厘班戟,完全唔知道平时饮开珍珠奶茶既珍珠都可以用黎整甜品,有咬口同班戟又几夹,仲有大量邪恶既忌廉添,唔怪得系招牌甜品

无谂过呢一间茶木食既野可以同其他茶木完全唔同,好有新鲜感👍🏼
2019-06-13
等候时间
5 分钟 (堂食)
烧鳗鱼西班牙肉燥意大利饭
威士忌干炒三杯鸡