2009-11-05 21 浏览
某一天在yahoo網站見到, 有人介紹大坑 康記既粥以家庭式作賣點, 價錢亦平宜亦在openrice 看過別人的評論, 好壞參半. 最近天氣涼涼地, 一於和男朋友一齊來食粥我們由銅鑼灣一直行去 大坑, 找了一會 終於找到了一間老店子, 只有二張枱在店內, 舖內只有二個人,這二個人就是二公婆呀~ (還有四個小孩子添)一家六口 (若我無估錯的話) , 我和男友找個位子坐下, 然後叫了炸二兩, 蝦米腸, 及第粥, 皮蛋瘦肉粥及豆槳一杯平時我在西環食粥的, 今次專登來這兒品嚐家庭式的味道不多不少也抱點期望# 皮蛋瘦肉粥 $12 比起西環哪間平了, 為什麼? 一食就知... 因為呢度既瘦肉不是鮮瘦肉所以比西環平囉, 但呢度既皮蛋好味過西環但粥底就稀咗少少呀# 及第粥 $17 呢碗粥好味得多, 因為呢碗粥比我個碗粥"綿" , 男友話係綿果種感覺, 佢覺得好味, 而我亦試過他的粥底真的比我個碗好味及綿, 原本我想食豬潤粥架, 但又怕不新鮮, 幸好男友呢有者, 我食咗二件都好好味呀, 瘦肉亦入味, good, 下次一定要試豬潤粥.# 炸二兩, 其實係代表炸二條油炸鬼既炸兩咋, 但一點也不好味,

我們由銅鑼灣一直行去 大坑, 找了一會 終於找到了

一家六口 (若我無估錯的話) ,

# 炸二兩, 其實係代表炸二條油炸鬼既炸兩咋, 但一點也不好味, 凍的油炸鬼加凍的腸粉皮... 超失望

# 蝦米腸, 呢度既腸粉係要值得一讚, 因為係即製架, 好新鮮, 個腸粉皮既厚度比外面厚一點, 又夠滑, 好好味, 加埋佢吔既甜醬, 一流呀, (比起西環, 我鍾意這兒呀) 真係好好味架.

# 豆槳夠凍而不甜, 亦有豆香味, good

總括而言,我喜歡這兒的腸粉及甜醬, 喜歡那兒的粥, 世間上真的沒有十全十美啊~