2025-05-23
今個中午我行咗去荃灣台蔡滷肉飯食午餐,店入面環境整潔又明亮,燈光柔和到剛剛好,令到入到店嘅人都覺得好舒服😄。坐喺位上,背景音樂悠然低唱,氣氛亦十分平和,令人唔覺得時間匆促,好適合同友仔輕鬆傾下偈、慢慢享受個餐時光。【花雕麻油雞湯麵】 評分:🤩🤩🤩🤩呢碗花雕麻油雞湯麵以濃郁嘅湯底打頭陣,雞肉嘅清香同花雕酒嘅獨特氣息完美融合,麻油嘅滑順更令湯頭變得豐滿,吸引住食客每口都充滿驚喜。麵身彈牙之餘又唔失柔韌,湯中隱隱帶有香料味,令整體口感層次分明。每一口都令你感受到用心烹調嘅痕跡,係一個中規中矩但又令人滿意嘅選擇,極適合想喺平凡之中尋找點小樂趣嘅人。【涼伴蒜泥豬頸肉】 評分:🤩🤩🤩🤩🤩呢道涼盤以豬頸肉為主角,入口質地軟嫩且極易滑落齒頰,搭配上充滿蒜香嘅蒜泥醬汁,令到每一片肉都有咗層次感。肉片輕輕散發著醃製嘅醬香,經過細膩調味後,帶出一種微辣輕爽嘅感覺,刺激住味蕾而又唔會過份重口。加埋底下佐以新鮮蔬果點綴,不單止平衡咗油脂感,仲令整道菜睇落色澤繽紛,令人一見就有食慾,真係絕配開胃之選。【百香果鳳梨烏龍茶+寒天】 評分:🤩🤩🤩呢杯特調飲品係以烏龍茶為底,加上百香果同鳳梨果汁調配而成,先係香氣撲鼻,再
【花雕麻油雞湯麵】 評分:🤩🤩🤩🤩
呢杯特調飲品係以烏龍茶為底,加上百香果同鳳梨果汁調配而成,先係香氣撲鼻,再到入口帶出豐富層次。初嚐之下,果香酸甜交織,但茶味略重,有時會蓋過部分果香嘅清新感。飲起來整體感覺稍嫌平凡,果味同茶香之間嘅平衡尚有潛力可挖,雖然未必能夠令人一試難忘,但絕對適合餐後輕鬆解渴,作為解膩小飲料亦都幾合適,特別係配合同伴邊閒聊邊飲時,好似能夠稍微帶出夏日輕盈嘅氣息。呢次午餐體驗,唔係追求華麗,但係將每一味都做到恰到好處,正正適合想喺繁忙日常中搵個輕鬆時刻享受美食嘅你😋。