2022-09-22
為慶祝朋友生日,特意請他食一頓豐富晚飯,經過朋友介紹吓知道附近有一間精緻法日鐵板燒 : 燚 ITSUMÉI,兩位曾任20多年酒店日本菜大廚親手製作每一道fusion鐵板燒,見到食物相片嘅擺盤咁精緻,今晚終於有口福了。餐廳嘅大門採用深色嘅實木,位於一條小巷的最頭位置,重重嘅木門打開直望就係鐵板燒枱,吧枱最上方位置仲有一個金魚缸,並掛上廚師推介及時令嘅美食名稱。餐牌嘅食物林林總總,我就比較喜歡散叫嘅食物,可以自己配搭,仲可以睇住師傅即叫即整。來到咁有格調嘅地方,就各自叫咗一杯酒精類飲品 chill 吓,點少得我一直都好鍾意飲嘅1664呢。朋友的美人梅酒味道也不錯。除此之外呢度仲有多款生啤、啤酒、威士忌、蘋果酒選擇,最特別是有2017至2020年份一系列威士忌,重點係可以逐杯Order,好抵飲呀。小食見到我最喜愛吃嘅鵝肝多士,即刻order返一份,雖然一份只有一件,不過就少食多滋味,估唔到鵝肝都幾大塊,鵝肝外皮煎得香脆,內裏猶豫入口即溶嘅口感,中間還有一些果蓉好fresh,仲可以解油膩。北海道刺身級帶子一份有兩件,用上了厚厚的南瓜做底,加上厚厚的帶子,只需要輕輕煎一煎令香味四溢,面頭還有濃郁
朋友的美人梅酒味道也不錯。
另外朋友點的季節限定廚師發板套餐相當豐富,當中的鮑魚配搭獨子蒜蓉醬,色香味俱全令我不禁試了一口,爽爽煙煙韌韌的口感好有咬口。
鵝肝迷必定要試鵝肝炒飯,配搭一大件嘅鵝肝煎得恰到好處,而炒飯嘅配料也非常足料,最後食埋個甜品就滿足晒。