2021-05-21 4699 浏览
呢间位于湾仔蓝屋既米芝莲泰国餐厅主打船面,无时无刻都系有条长长既人龙排队,所以每次经过都只系望,今次我决定等佢12:00开门,点知去度都已经有人排紧队,最后都要等左45mins先入到餐厅入面座位其实唔算多,枱与枱之间迫得密密麻麻,装饰摆设都以泰国怀旧风格为主,感觉有d似去左泰国街边食船面招牌泰式和牛浓汤河见到个汤咁深色,再闻到个汤既味道就知道系泰国既船面呀,大厨每日精心熬制, 放了多种材料同食材,再尝一啖汤,味道层次丰富,好好饮薄薄既和牛腍身唔韧,仲有3粒牛丸同炸猪皮,面好挂汤,成碗都好出色泰式虎虾炒金边粉酸酸甜甜既金边粉好岩我口味,花生系半粉咁上碟,我就钟意花生碎多d, 同埋佢无左平时放系隔离既辣椒粉,不过佢有辣椒酱供应,钟意落几多都得,辣酱都非常辣🥵泰国炸鱼皮呢个有d失望,因为同平时香港既鱼皮系比较厚身,有咬口同质感d,而泰式呢款就好似食紧薯片,唔似食紧鱼皮泰国船面本身系平价美食,虽然呢度既船面真系相当出色,用料上乘,但$138一碗真系几贵,同泰国传统船面平价既概念好似有d差别,同埋真系坐得好迫,好唔舒服

泰式虎虾炒金边粉

泰国炸鱼皮