舒適。時尚。地道。美味。一嚐"泰閣"的泰菜真滋味。Yum Yum ~ 這次來到中港城的"泰閣" 泰國餐廳品嚐泰國菜喔! 一坐低就叫左個好正的椰青。清甜好味又大個呀!!! 而且這裡每晚都有現場的音樂表演~好熱鬧喔! 冬蔭功湯正宗泰國冬蔭功味道。用料十足, 仲有開左半的中蝦。清楚見到蝦油出曬黎。味道濃,帶酸中辣。超正!!金柚子大蝦沙律接住就是第一個招牌菜,金柚子大蝦沙律。泰國人用餐時喜愛用沙律做前菜。金柚子清甜好味。大蝦係新鮮的啊!超彈牙好味。這個絕對必點菜色啊!酸酸甜甜, 超級美味! 層次感豐富~ 是很開胃的前菜喔! 美味生菜包。這個生菜包是每次我吃泰國菜也必點的菜式啊!哈哈。因為我喜歡和朋友們"論論盡盡"們一吃吃生菜包,左跌又跌d 肉碎啊!好攪笑!泰閣能生菜包是必點菜啊!香辣可口!正~ 不過要提提大家這個生菜包真的有點辣啊!對少吃辣的朋友們這個菜是種挑戰啊!泰式生蝦。生蝦用上新鮮中蝦。好爽口味道好!泰色海南雞。我對泰式海南雞要求很高啊!要有雞味,鮮甜,這個泰色海南雞配合油飯, 真的無敵喔!!招牌咖哩炒蟹招牌咖哩炒蟹用上新鮮的大肉蟹。肉質鮮甜,用上皇室烹調的秘方。濃汁用上泰國進口的香濃椰

冬蔭功湯
金柚子大蝦沙律
美味生菜包。
泰式生蝦。
生蝦用上新鮮中蝦。好爽口味道好!
泰色海南雞。
招牌咖哩炒蟹
招牌咖哩炒蟹用上新鮮的大肉蟹。肉質鮮甜,用上皇室烹調的秘方。濃汁用上泰國進口的香濃椰汁和雞蛋。汁香味美,絕對可以多添幾碗飯!肉蟹真的勁多肉!!! 而且很甜和入味!!正。$328 有咁大隻蟹又好好味的招牌咖哩炒蟹!!絕對適合一班人一起刷!!
泰式蝦球炒金邊粉
這個泰式蝦球炒金邊粉絕對是正宗嘅炒金邊粉。酸酸甜甜既感覺只感使我難以忘懷。味道配合得很適怡,配合花生等配料,同我響泰國適度嘅炒金邊粉真係完全一樣。而且當中的蝦球又大又好味!想食地道嘅泰式炒金邊粉,這個金邊粉都可以在香港滿足你~
接着就係我哋港人另一經常會熱點嘅餸菜新鮮菠蘿炒飯。泰閣的原個鮮菠蘿炒飯選用嘅菠蘿真係好香甜架!配合炒飯令到整個炒飯都香甜起來!而且又有腰果等脆脆嘅配料,廚師炒得很有鑊氣!實在忍唔住要多兩碗!

食到飽飽當然就係要食返D甜品啦!香芒椰汁糯米飯啦!
用上正宗嘅泰國芒果,配合黑糯米同糯米,兩種口感的糯米都可以一次過食到!黑糯米嘅口感十足,白糯米又軟綿綿!再配合清甜的椰醬!好吃到冇得彈啊!

下次同朋友係尖沙咀血拼後。不妨來到如此滋味的泰閣啊!

题外话/补充资料: 泰閣請來了有二十年嘅烹飪經驗的泰國大廚,為客人提供非一般的泰國菜享受!食材同配料都係由泰國空運到港。泰閣仲得到泰國政府認可嘅優質食肆認可,連泰國政府都對佢嘅食物都有信心保證! 地方舒適~ 好好坐~ 一坐就幾個小時~ 好舒合一班人去嘆 泰國菜~
2013-04-09