2021-04-29
第一次試omakase表示好興奮好開心 今日去咗天后呢間鮨千月試下 餐廳環境好靚 最正係佢嘅海景🤤佢有一大塊落地玻璃 可以睇到維景夜景🌃可惜今日落雨🥺不過都好日慶幸有得坐喺師傅前面 可以睇到師傅既認真製作✨初春 ($1080)季節沙律🥗蕃茄沙律呢個沙律有靜岡蕃茄同其他菜 師傅特別整咗蒜味汁 可以俾我撈埋一齊食🤤靜岡蕃茄好甜 因為師傅切得比較大件 所以食落好有口感👍🏻 沙律撈埋蒜味汁嘅味道好特別 因為平時比較少有🙈前菜 螢光魷魚 🦑師傅一上呢個螢光魷魚🦑個陣就已經覺得佢好靚好吸引 魷魚🦑係加咗醋係上面 所以食落味道唔錯🤤 魷魚係成條上的 平時會比較少食 食落味道都比較新鮮 值得一試😋石雕魚薄切呢個石雕魚有兩種食法 第一種係石雕魚包住啲牙蔥 牙蔥既香味特別 但又會遮到石雕魚既味道🥰 第二種就係石雕魚加埋食用花瓣一齊食 另外再加埋特製酸汁😋 石雕魚係薄切 師傅切得好靚 可以見到石雕魚刺身係切得好有晶瑩剔透既感覺 食落都比較爽口5種刺身魴鮄魚 魴鮄魚裏面夾住咗紫菜醬同蔥 刺身好少好夾埋紫菜醬 今次有機會試下🤤 佢嘅紫菜醬味香濃 再點埋豉油就更加好味 而且魴鮄魚既口感都比較彈牙粒貝刺身 粒貝刺身
初春 ($1080)
季節沙律🥗蕃茄沙律
前菜 螢光魷魚 🦑
石雕魚薄切
5種刺身
魴鮄魚
粒貝刺身
粒貝刺身上面有啲竹炭 味道鹹鹹地幾得意 而且仲可以當係一個裝飾😆 粒貝仲好新鮮 口感好爽
大拖羅
師傅係大拖羅上面加咗長芋同少少紫菜 長芋令到大拖羅更加滑身🐟 師傅另外加咗啲wasabi 所以更可以迫咗啲大拖羅既油 食落好淋 完全冇筋 好滿足😋
帶子
帶子上面加咗岩鹽檸檬汁 可以即場睇到師傅拎住一舊大大舊既岩鹽出嚟磨 十分壯觀 而且佢仲新鮮即整檸檬味🍋 更加帶出咗帶子既味道 好香好濃
油甘魚
呢個油甘魚好特別 因為師傅特別用咗沖繩生雞蛋作為一種醬汁 因為加咗生雞蛋嘅關係 油甘魚變得更香更滑🤤師傅仲叫我可以點少少豉油 會更加出味
和食一品 紅油煮牛小排
呢個牛小排上而面有好多京蔥 而下面有好多洋蔥🧅佢係新鮮製作 所以啲牛小排都係比較淋 而且佢又唔會好肥
另外佢嘅醬汁都啱啱好 所以整體來講都幾好食
壽司5款
赤羽太
師傅喺呢個壽司上面加辣椒蘿蔔蓉同埋少少蔥粒 赤羽太既肉質比較煙韌 所以咬落去都比較彈牙😋 而辣椒蘿蔔蓉浸有少少辣味 同埋呢個赤羽太一齊食味道更香更出味
池魚
呢個池魚壽司嘅魚味比較濃 師傅仲喺上面加咗啲薑花 薑花比較特別因為佢唔會好辣但又有微微既薑味 可以帶出濃郁池魚魚味🐟
伊左目
伊左目壽司就比較清淡 伊左目上面有啲雕刻 外觀幾靚
赤鯥魚
因為師傅燒咗呢個赤鯥魚 所以魚味更加突出 另外師傅仲加咗紫菜同紫蘇葉🤤 紫蘇葉可以突顯出返魚味嘅口感 而且紫蘇葉同赤鯥魚嘅味道mix埋都幾特別👍🏻
北海道海膽
師傅用咗北海道嘅馬糞海膽 馬糞海膽係比較creamy而且香甜 最正係佢比較新鮮所以食落唔會苦亦都唔會有一陣腥味😋師傅仲擺咗好多舊馬糞海膽喺飯團上面 所以好滿足
味噌湯
呢個味噌湯同出面嘅唔一樣 佢係屬於比較係甜啲嘅味噌湯 裏面有蘿蔔,菇等等 最重要係佢係比較熱 熱嘅味珍湯先至係最吸收👍🏻 不過呢個湯就比較清淡
紫菜烏冬
呢個紫菜烏冬嘅份量啱啱好 而且佢係比較熱 另外佢既湯都係比較稠✨烏冬嘅口感都好煙韌 湯底都好清甜
焦糖布甸 🍮
最後仲有一個焦糖布甸🍮呢個焦糖布甸好靚 因為師傅喺布甸上面整咗一個用焦糖做嘅裝飾 所以呢個布甸可以撈埋呢一個裝飾一齊食 焦糖味更加濃郁 而且因為佢呢一個裝飾係比較脆嘅 所以口感更加豐富
整體嚟講 呢個Omakase都唔錯 因為佢用料新鮮 而且店員同師傅嘅態度同埋服務都好好 加上佢嘅夜景都好靚 所以大家都可以出去佢嘅露台度影返張靚相✨