2016-09-26 2769 浏览
观塘依家酒楼愈来愈多,要吸引人,除左价钱系一个好重要的因素之外,d嘢好唔好食都系一个不可缺小的因素。价钱贵唔贵好睇自己的预算,但呢到嘅食物我都几肯定系有质素嘅。依家唔系好多酒楼仲有整灌汤饺,唔知系因为工序烦复或系其他原因,要食到都唔系甘容易。见到呢到有,梗系立即要试下。灌汤饺超大只,而且人面的料十足,有蟹柳,鱼肚,冬菇,花胶等等,d料多到成只饺都爆唒。个价钱只不过20几蚊,仲有埋个汤饮,笃爆左只饺之后,d料汁max埋个汤汁,劲好味,真系好抵又好食。烧腩仔包--怀旧嘅茶楼食品,外面的包包好松软,系我中意食嘅旧式面包味。入面的烧腩仔就略为肥左d,要真系好有限额嘅人先食到。虾饺--深信虾饺系必叫食物,呢到虾饺几足料㖞,入面有至小2只虾仔,食落又爽口。外边的皮又厚薄适中。白烚腰润--我估唔系甘多人中意食,其实成碗我自己食唒甘制,哈。我好中意食猪腰同猪润,白烚后咬落又爽口,再配小小姜丝同葱丝,点豉油食,超正。芒果布甸--我好中意系酒楼食芒果布甸,因为茶楼先做得出𠮶阵味,唔同依家西式的甜品店,点唔同就真系要自已试过先知。好记得以前茶楼通常会做到一个心型甘攞出嚟,唔知大家有无呢d回忆。依家嘅茶楼为迎

依家嘅茶楼为迎合现代人嘅口味,不时推出新的原素,对我而言,系一个好事。但系我更希望有更新之余,还保留旧有的风味,甘就两全其美了。