2008-10-23 104 浏览
10月4日, 又去到中环食晚饭, 其实都好耐冇去过沾仔记食云吞面, 我谂都有4-5年喇~ 尚记得当时沾仔记为咗同对面既麦奀记竞争, 佢地既云吞面卖$10碗而且劲大粒~ 从而打出名堂~ 今晚去到门口感觉完全唔同. 坐低一睇, 乜解得番几种野食, 双拼价钱仲要$2x, 犹疑咗一阵, 算, 都系食啦~::: 鲮鱼球面 ::: $16都唔可以叫做球, 直情系饼! 同个面饼比较, 食咗一’粒’就已经食晒个面, 相对个面就真系的骰咗d… 鲮鱼球就真系赞, 唔知系咪自家制~ 汤底都好味 食得出系有加d药材, 甘甘地~::: 云吞面 ::: $16云吞面有三粒潜咗水既云吞, 硬系觉得冇以前咁大粒~ 不过咬落依然系好食既, d虾都新鲜弹牙! 面呢走唔甩有阵碱水味, 不过个汤就几好味, 应该同杨记一样, 落咗大地鱼同罗汉果~::: 油菜 ::: $9要咗碟通菜, 份量ok多, 而且真系好翠绿架, 不过太干争争, 普普通通~冇咗旧时沾仔记既味道, 走咗高档路线, 始终大大粒又平既云吞先系沾仔记既招牌…

::: 鲮鱼球面 ::: $16

::: 云吞面 ::: $16