2020-10-25 43 浏览
是咁的~呢個品牌嘅拉麵店開張之後都好受歡迎,聽講佐敦店仲經常都要排隊等位,今次同女朋友仔包黎到土瓜灣,明知呢邊比較容易有位就梗係去試下啦中午時段黎到果然不出所料係唔洗等直接入,入到去其實已經嚇一嚇平時經過完全想像唔到入面個格局竟然係咁有格調雖然裝修幾靚但食評嘅重點就梗係野食啦拉麵款式都有唔少選擇最後就決定叫一碗招牌雞白湯拉麵同一碗黑蒜醬油拉麵雞白湯拉麵一上枱職員都會好細心咁講炸牛蒡要儘快食,咁唔洗講大家都知係怕擺耐會浸淋左啦炸牛蒡係日本居酒屋入面傳統常見嘅佐酒小食,牛蒡本身味道甘甘苦苦咁,炸左之後香口左苦嘅感覺會減低左,真係會愈食愈過癮,唔難想像點解炸牛蒡會係佐酒小食一碗拉麵個靈魂就喺個湯頭到,呢款招牌雞白湯飲落好順滑,飲到好濃郁嘅雞湯味湯頭順滑得黎有煲好耐嘅雞湯果種質感,非常出色嘅拉麵湯底拉麵質地彈牙掛湯力足夠,兩者配合得好好兩塊雞胸肉,用慢煮嘅方法去逼出雞肉嘅鮮味,而且慢煮亦隱藏左雞胸肉又鞋又韌嘅缺點,呢到揚長避短咁去處理雞胸肉真係非常聰明,值得一讚至於叉燒,相信係為左避免醬油叉燒嘅濃味掩蓋左呢到最大賣點嘅清湯,叉燒亦專登用比較淡味嘅處理手法,以接近白烚嘅方式去處理,但呢片叉燒油脂

平時經過完全想像唔到入面個格局竟然係咁有格調
雖然裝修幾靚但食評嘅重點就梗係野食啦

雞白湯拉麵

湯頭順滑得黎有煲好耐嘅雞湯果種質感,非常出色嘅拉麵湯底
拉麵質地彈牙掛湯力足夠,兩者配合得好好
至於叉燒,相信係為左避免醬油叉燒嘅濃味掩蓋左呢到最大賣點嘅清湯,叉燒亦專登用比較淡味嘅處理手法,以接近白烚嘅方式去處理,但呢片叉燒油脂度唔夠,咁樣處理反而食落既無叉燒肉香亦冇油脂香,所以片叉燒就麻麻地喇

女朋友仔嘅黑蒜醬油拉麵,一上枱一定係好香嘅黑蒜味呢個係所有黑蒜乜乜乜都有嘅效果,真正好食嘅黑蒜湯一飲就分得出,呢到嘅湯真係好出色,黑蒜湯飲落第一啖唔係突兀嘅黑蒜味,而係醬油味之後先慢慢有黑蒜嘅香、甜味滲出,充滿層次感
出面好多所謂嘅黑蒜拉麵都係直接喺湯到滴黑蒜油,嚴重d就落黑蒜粉去個湯到,呢種做法嘅湯只係做到個形做唔到個神,聞落係就有黑蒜味但飲落個味好突兀飲得多仲可能會覺得好膩
但呢到嘅湯明顯地係落足心機功夫,淆湯時係直接落真正嘅黑蒜放落去淆,飲落好自然
同樣啦,咁出色嘅湯配合埋掛湯力十足嘅拉麵,呢碗野同樣都係冇得輸

總括黎講,金鶴嘅拉麵非常出色,以呢個質素加上餐廳嘅環境黎計,價錢亦算合理
聽講呢到嘅鰻魚飯好出色,睇下有冇機會食下啦
如果大家喺其他區成日因為太多人食唔到金鶴嘅話就非常建議黎到土瓜灣呢到,唔洗點等位得黎又可以探索下舊區呀嘛