2015-07-02
譚公誕過來睇舞龍舞獅,烈日之下,就快溶化。高潮過去,趕快匿入餐廳醫肚+避暑openrice見到呢間評價不錯,又在附近,快速撞入來。因為餐廳在大街上,巡遊繼續,仍然聽到鑼鼓聲聲。點完餐,等緊,突然聽到鑼鼓聲加大了,原來有獅子入左來啊,見佢入來舞左一陣,跟住係是頭婆面前好乖咁拜,跟住就走左啦,咦,唔見利是嘅,可能唔知幾時已經俾左啦。開心左一陣,上菜啦!摩羅雞飯好多年無食過啦,以前中學成日食,但後來好少見到餐廳有。賣相不錯,黃色嘅炒飯,疊上雞扒,淋上汁,再蓋一個太陽蛋。先撥開雞扒同汁,戳穿嬌嫩欲滴嘅蛋黃,洶湧而出嘅蛋汁用來撈飯最正。雞扒邊緣脆口,但可惜中間無咩味,可能醃得唔夠,而且又雪味。下面重有一舊煙肉,搭救雞扒嘅味道不足。個汁應該係墨西哥汁,咸甜雜陳,都幾夾。個炒飯應該落左黃薑粉,加上提子同炒。炒飯唔會太油膩,淡淡嘅甜味也不會和墨西哥汁衝突。焗豬扒飯終極邪惡之選,但真係太誘人。比大字頭過d好味,有heart得多。舊豬扒大過我塊面啊(我塊面已經好大噶啦),茄汁上面有芝士,焗至少少燶,係最好嘅狀態。豬扒香脆,雖然很大舊,但入曬味,而且食唔出雪味,不會o鞋口,而且沒有炸粉漿住嘴嘅感覺。下次我要
摩羅雞飯
賣相不錯,黃色嘅炒飯,疊上雞扒,淋上汁,再蓋一個太陽蛋。
雞扒邊緣脆口,但可惜中間無咩味,可能醃得唔夠,而且又雪味。
下面重有一舊煙肉,搭救雞扒嘅味道不足。
個汁應該係墨西哥汁,咸甜雜陳,都幾夾。
焗豬扒飯
豬扒香脆,雖然很大舊,但入曬味,而且食唔出雪味,不會o鞋口,而且沒有炸粉漿住嘴嘅感覺。下次我要點呢個!(係米真係夠膽啊?咁我都係考慮下線)