2019-06-13
好耐都沒有行過旺角中心附近了,聽同事說開了一個新商場T.O.P.,仲要是極之方便,因為是連接地鐵站出口的,落雨也不怕。於是是晚收工便約了幾位朋友去行街晚飯行到攰攰地,便上了3樓打邊爐揀左一間叫「菜菜鍋」的來試。這間是主打一人一鍋,而且每人可選2款湯底添一次可試2款味道。湯底選擇有麻辣白湯,壽喜燒,蕃茄味,豬骨醬油味,海帶和香辣味,我選擇了壽喜燒+豬骨醬油味。(壽喜燒 : 味道正常 ; 豬骨醬油味 : 豬骨味道淡了一點)但限時90分鐘,有點趕選好湯底後,便去醬料自助吧揀自己口味的醬料,之後再來便是到飲品區揀飲料了,選好晒之後,便是等......食自助區除了有火鍋配料外,還有少量熱食,白飯,公仔麵提供。放火鍋配料的雪櫃非常凍,可確保食物新鮮,不容易惹細菌,而且食物REFILL得好快,不需搶食喔種類選擇都算多,一般火鍋配料都有齊,蔬菜類,丸類,茹類,烏冬,魚塊,雞肉,還有青口。檯上都放有一壺鰹魚昆布湯,可自行加添湯底,完全自助啊我們揀選了特上牛肉呢個餐 (HK$189+10%),肉類可選豬肉,上等牛肉和特上牛肉。店員首先會放低2盤牛肉+1盤豬肉。豬肉 : 薄切,好快熟,淥一淥就可食得,色澤粉
於是是晚收工便約了幾位朋友去行街晚飯
行到攰攰地,便上了3樓打邊爐揀左一間叫「菜菜鍋」的來試。
但限時90分鐘,有點趕
自助區除了有火鍋配料外,還有少量熱食,白飯,公仔麵提供。
檯上都放有一壺鰹魚昆布湯,可自行加添湯底,完全自助啊
店員首先會放低2盤牛肉+1盤豬肉。
豬肉 :
薄切,好快熟,淥一淥就可食得,色澤粉嫩
我分唔到邊款打邊款,但目測兩款牛肉都係靚嘢,肉質嫩滑,雪花分佈平均,肥膏唔多,沒有羶味
蔬菜翠綠新鮮,較特別是有羽衣甘藍
打邊爐又點會少得烏冬呢.......食埋滿足晒
總結 : 地點方便,價錢合理,食物質素不錯,CP值高