2020-01-27
老朋友去年退休了,終於可約相聚吃飯,知道佢好鍾意打邊爐梗係去打個邊爐啦,哈哈竟然有一間位於佐敦叫做"打邊爐"㗎。就book了兩對夫婦一齊打打了。環境好橘子下,有點中國feel 最啱打住食傾住偈,講下未來的計劃,侍應生好有禮貌先放下特色的調味醬,還介紹自家製飲品,有檸檬薏米水,苔菊花蜜等等。 打邊爐最啱清清甜甜了,忘記影相添。我哋就選咗椰子沙白蜆蟹鍋湯底$268~好多沙白蜆而且係無沙㗎大大隻,蟹也大隻呢!蟹肉好鮮甜,椰子好香滑鮮甜重有海底椰添,成個湯正到不得了,哈哈,大家都飲了半碗先。😋😋唔講唔知原來有好幾款自家製的食物,自家製韭菜餃和自家製鮮炸響鈴和自家製素番豆腐皮, 最特別原來係鮮炸響鈴!通常係淥一淥就食,呢度食法就不同了,響鈴是啱啱炸起,可以甜食,可以點醬食,入口好鬆脆呀,鮮腐竹豆味也濃,食落口滑滑小小甜,好特別呀!清爽豬脆花$98~好爽口食落好似雞軟骨好得意趣趣口。養顏豬花膠$168~原來一隻豬得兩件咋!我哋有六件!食咗三隻豬了哈哈!好重骨膠原啊!正。👍農場鮮雞子$138~聽個名都知啦梗係畀男士食好啲,補下補下。美國肥牛$128~一淥就好食啦!唔黐牙㗎,肥美鮮味。食完仲有時令甜品
我哋就選咗椰子沙白蜆蟹鍋湯底$268~
清爽豬脆花$98~
好爽口食落好似雞軟骨好得意趣趣口。
養顏豬花膠$168~
農場鮮雞子$138~
聽個名都知啦梗係畀男士食好啲,補下補下。
美國肥牛$128~
一淥就好食啦!唔黐牙㗎,肥美鮮味。
食完仲有時令甜品送~~蛋白杏仁茶好香甜。
總結~~食材鮮味👍特別自家製食物和飲品👍