2019-08-26
粥底火鍋依家越開越多,又越來越多唔同款式,但係我最中意都係食有粥膽個款,落海鮮入粥水度煮熟,最後落配料同粥膽,最為鮮甜。依間喺九龍灣工廠區,有一番卧虎藏龍嘅感覺。除咗粥底火鍋,佢仲包咗一啲前菜小食。泡椒雞爪同拍青瓜,泡椒味濃,雞爪皮爽,青瓜入味。另外仲有一盅燉雞湯,加人瘦肉燉,入口鮮甜。仲有一道蒜蓉泰醬焗青口,依個口味唔常見,但係好有新鮮感,鹹香得嚟又夠乾身,唔會好笠。食煮海鮮之前仲有鮑魚食,我哋就揀咗冰鎮鮑魚,肉質爽嫩彈牙,加上處理得宜,配上胡麻醬,又係一個新嘗試。之後粥底嘅海鮮都非常豐富,有龍蝦一隻,仲要有膏,肉質鮮甜;海蝦都夠彈牙,而且又大隻;蟶子爽口,大過手掌,一樣清甜;貝類有大有細;魚件嫩滑,入口即化。仲有牛肩肉,味道唔差,唔馬虎。配料我哋就揀咗啲手工料,釀冬菇、魚腐、韭菜餃、墨魚滑,另外仲有鮮蔬竹笙、娃娃菜、萵苣,最後仲有熬粥嘅皮蛋,食到我地勁飽。食完配料,加上粥膽、葱、南瓜、芋頭同粟米,將丁塊壓爛,就煮成一鍋海鮮粥,入口鮮甜,仲會回甘。 好耐冇食得咁滿足嘅粥底火鍋,我同家姐都係捧住個肚返屋企。