2020-05-26 434 浏览
金凤茶餐厅 (湾仔) 📍湾仔春园街41号春园大厦地舖今日刚好系湾仔春园街行街买野,行到好累😔,老老👩🏽话要搵地方食个下午茶☕️休息下。睇到呢间老字号面门「金凤茶餐厅」决定入去一试。装饰布置非常怀旧,旧式冰室,配上数座卡位,光线充足,感觉乾净卫生。酥皮蛋挞🥧(HKD 7): 酥皮食落够晒酥脆,保温效果做得好👍🏽一啖咬落去碎屑碎到一地😂蛋浆仲保持到流质质感,但奇就奇在吾会溢出✅脆皮菠萝包🥯 (HKD 7): 外皮非常脆口,系食咁多间菠萝包包面都无做得似佢咁脆,包质感觉比较扎实,不是坊间的空气包难得黎到怀旧冰室,跟我👩🏽叫左杯莲子蛋茶(HKD 25) , 莲子自家出品,用上糖水喂饱,粒粒扎实不散开,食落几棉。生蛋搞拌匀,变出蛋花,美观又养生。#怀旧冰室#湾仔#金凤茶餐厅#蛋挞#下午茶#脆皮菠萝包#莲子蛋茶
金凤茶餐厅 (湾仔) 📍
湾仔春园街41号春园大厦地舖