旺角琼华中心呢度食肆林立,而且食店都属中上高质,今日就嚟到炑八烧烤食个丰富嘅lunch,顺便就同朋友庆生。喺呢个乍暖还寒嘅天气,最适合食吓韩式烧烤。见到呢个春日烧烤套餐都好丰富,价钱又唔算贵,个名仲叫Cheer Up! 2021咁醒神,所以就点咗呢个$488嘅套餐。店员首先就奉上韩式四小碟嘅前菜,除咗有食韩国菜必定见到嘅泡菜之外,仲有腌萝卜同芽菜,仲要系可以无限追加😱,另外伴烧肉食嘅生菜同样可以追加添!另外仲有沙律菜,呢个虽然冇得追加,但已经分量十足,够两个人食有余。喺食紧前菜嘅时候,店员就为我地预热个烧烤炉,然后加入粟米芝士同蛋浆,而呢两个小食都系有得无限追加,真系抵到烂!之后店员就陆续送上主食,首先送上韩式猪手,虽然系半份但份量都唔少,仲配有生菜、青瓜、蒜片、辣椒,夹住一齐食感觉无咁肥腻。其实呢个已经系熟食,不过我就觉得放在炉上稍作烧烤,令到佢嘅猪手皮有少少脆边嘅效果,又另有一番风味。与此同时,店员就放上两碟烧烤肉类。第一碟有复活贝身肉、韩式秘制酱油猪五花、伊比利亚猪梅花肉、鸡爽肉、大八爪鱼、仲有一啲配菜,包括南瓜同菇菌类。烧烤炉面积较大,可同时放几款唔同嘅肉类一齐烧,贝身肉同猪五
韩式猪手
烧烤炉面积较大,可同时放几款唔同嘅肉类一齐烧,贝身肉同猪五花尤其嫩滑,烧烤后肉嘅油脂非常甘香,味道一流!
而八爪鱼就劲大只,占咗半个烧烤炉咁大,非常有气势,而且八爪鱼非常爽口,加埋预先用酱汁腌制过,十足铁板烧鱿鱼须咁,真系好好味!
大八爪鱼
而另一碟烧烤肉就包括特级牛肋骨同大红虾。
呢块特级牛肋骨真系一匹布咁长!而且脂肪分布平均,食落充满油香又够肉味,真系不断想再encore!
特级牛肋骨
呢个韩国烧烤套餐嘅食物其实都好高质,小食又可以无限refill,所以以呢个价钱来讲,真系好抵食,绝对值得推介!👍🏼
大八爪鱼
特级牛肋骨