2011-01-26 14 浏览
老派既港式西餐廳, 開業將近50年, 推開門就有種時光倒流三十年既感覺.滿佈歲月痕跡既卡座, 將近花甲既服務員, 仲有塊手寫既掛牆膠餐牌, 很喜歡~個人建議, 光顧這類店子, 敬希將味道及服務要求稍微下調, 否則最後只會不爽呢度既鐵板種類可謂麻雀雖小, 睇左陣就決定 點返個鐵板牛柳, 要5成熟, 仲可揀香腸/雞翼等其中一款配料, 汁醬要惹味既黑椒汁~先來餐湯同蒜蓉多士, 紅湯有一定份量, 味道好搶, 濃濃既胡椒味, 湯料尚算足夠多士蒜蓉味ok, 但其實唔脆口, 腍腍的, 一貫不講究既風格.主菜來了, 隨餐可揀啤酒/檸樂/什果冰, 點左啤酒(雖然俾新力杯你, 不過實情係ice beer)砌開, 真係大約5成, (因為鐵板本身有熱力, 塊扒會越食越熟, 所以一開始不妨點5成, 以防食到最後會過熟)牛柳表面少少脆, 似係用過大火煎過; 肉質尚可, 有少許肉汁當然, 老港風味既扒, 落鬆肉粉係必然既, 但只要唔好落得過火就OK呢一次就唔覺有過多鬆肉粉墊底既係波浪紋薯條加雜豆, 已經變得淋一淋, 都無咩需要評價食完扒, 啤酒一飲而盡, 又係一個滿足笑臉

餐湯與蒜蓉多士
不錯

呢一次就唔覺有過多鬆肉粉

食完扒, 啤酒一飲而盡, 又係一個滿足笑臉
2011-01-25
不錯