2019-05-09 1337 浏览
適逢紀念日子一周年,今次同另一半搵咗間夠晒長久嘅餐廳食大餐,揸車嚟到餐廳附近已經有大量咪錶位可以泊車,徐步行咗1分鐘左右,就可以望到依個幾十年嘅招牌,去到嘅時間大約八點鐘,但係餐廳入邊比想像中滿座,亦好彩剛好有兩個卡位,坐低就叫咗兩份唔同嘅扒餐,然後慢慢等待。大約15分鐘左右,餐湯,麵包,扒餐就陸續送到枱面。羅宋湯係屬於非常濃味嘅一種,麵包有餘溫,搽上牛油後,牛油好快溶化,依個係一個最好食嘅狀態今次嘅牛扒我叫咗牛柳,五成熟嘅牛柳配搭蒜蓉汁,鐵板令蒜蓉汁香氣四溢,牛柳腍口之餘亦有彈性,牛味十足,感覺新鮮就連配角嘅蕃茄同薯條雜豆,經鐵板煎過後,一樣好好食。最後仲加送花奶加啫喱整體來講都係一餐好好食好滿足嘅晚餐,但係舊式扒房始終都有佢嘅缺點,例如侍應嘅語氣會比較粗聲粗氣,同埋地下嘅垃圾會長期無人清潔,但係一周年紀念日最好就係依種實而不華,夠實年份既餐廳吃飯,好食之餘亦有「長久」,「內在美」既感覺

大約15分鐘左右,餐湯,麵包,扒餐就陸續送到枱面。

2019-02-20
庆祝纪念