2017-05-05 1322 浏览
本身都喜欢食上海菜,因为佢比较清淡,无论系老人家同小朋友都食得。适逢家人食生日饭,因为有病人要戒口嘅关系,上海菜绝对系一个好选择,于是就选择左鼎泰丰。想当年鼎泰丰只有在台湾先可以食到,而我只会外卖小茏包响附近食完,免去排队堂食嘅时间,印象只停留响小茏包。时至今日,已经可以不用去到台湾就可以品尝佢地嘅风味,今次系我第二次去食,因为平时见到实在太多人而却步,但为左食生日饭就等啦,好彩嘅系虽然系食饭时间,但只系等左大约35分钟左右就入到去,因为多人等候嘅关系,用餐时间限1.5小时,但其实时间系有多。入坐后虽然看到全场满座,但系当你需要时侍应都会乐意帮助,见到我地有啲袋放左响櫈上都会自动比布我地遮住,非常细心。到餐牌方面,不得不赞真系好贴心,对于要戒口嘅人黎讲其实好多野都未必食得,而贴心系张餐牌竟然系有图标签住一啲主要成份(如:虾、猪肉、牛肉、菜)可以比我地比我地知道边啲系岩食。☺️👍🏻讲返菜式方面,因为当人有人系第一次食,所以我地都会拣返一啲推介菜式:四喜烤夫呢个系开胃菜,我睇相时仲谂唔知系咪醉呢,所以好奇下叫左黎试。首先谜底解开,呢碟系咸嘅,有啲微热啦。而烤夫食落去嘅质感有啲似豆腐水泡,但系
四喜烤麸

四喜烤夫
呢个系开胃菜,我睇相时仲谂唔知系咪醉呢,所以好奇下叫左黎试。首先谜底解开,呢碟系咸嘅,有啲微热啦。而烤夫食落去嘅质感有啲似豆腐水泡,但系呢个烤夫佢嘅密度更高,口质更硬啲更实在,配上酱汁冬菇丝、金针菜、木耳同笋片,味道是可以但感觉有点普通,虽然如此,但没有死咸,一点点就会慢慢吃完。
绍兴醉鸡

绍兴醉鸡😋👍🏻
几乎每次食上海野,醉鸡系我地必叫之选,来到呢度点会唔叫!虽然说而家醉鸡嘅家中其实可以做到,但都需要时间及心机,而呢个醉鸡绝对系值得一试。醉鸡有酒味,但酒味不难入口,不会有酒嘅苦味,色香味俱全。就算是鸡胸肉也不算鞋口,非常入味。

排骨蛋炒饭
老人家无论去到边都要食饭嘅,当然晚餐唔少得系要叫个炒饭啦。呢个炒饭绝对唔系交行货,首先成块排骨系盖住左个炒饭,而炒饭嘅份量都非常足够,四个人每人可有一碗,而排骨是意想不到的好吃,出外吃排骨之类大至上不会吃到实的的嘅质地,反而松软得令大家都知道下了松肉粉,怎至有时会吃到那种味。但这块排骨意想不到是,首先它不是外面餐厅只有松软,它本身有吃排骨那份质感,那种质感是不会硬也不会太软,而吃下去会吃到有淡淡的胡椒味,也不会太咸,连老人家也赞。而饭依然是蛋炒饭,也不会太油。
菜肉饂饨汤面

菜肉馄饨汤面
面条又是必吃之选,因为通常做上海菜的地方都会有手打面条,当然我是看不到师傅拿著拉面发发发的表演。正题面条有弹性,不会糊糊,而且软硬适中,相信都要看煮面者嘅功力。而菜肉馄饨,皮够薄不会令人厚皮到唔想食,至于馅料,不会太多很复杂的味道(即餣味方面)吃到有菜的味道,而且菜可以看到切到非常细。本身我好怕外面吃饺子之类,因为餣的味道中我定必吃到浓浓的酱汁味,所以通常都比较少食,这个我buy。汤底方面,佢都比较清淡,唔会好咸好咸,令人愈饮愈口渴。另外要赞侍应嘅贴心,叫嘅时候主动问我地系咪需要剪面条。建议请侍应剪一剪,因为手拉嘅面都系一条非常长嘅面,中间系无间断。
小篱包

小笼包
去到鼎泰丰无理由唔叫小笼包呀!!

首先小笼包皮薄,包住汤汁。皮薄嘅小笼包吃多一粒都唔会济住,另外欣赏佢地舖笼嘅系布,通常出面系纸,因为布都有啲湿,所以将小笼包夹起时都唔会痴住个小笼包令佢穿,令啲汤汁穿晒出黎。👍🏻

菜肉蒸饺
蒸饺非常之皮薄,完全唔会令人唔食啲饺子皮斋食饺子馅,通常外面食嘅蒸饺皮厚得很,完全只想食馅唔想皮,而且皮都唔会干争争。(平时好少食上海嘅蒸饺)

杏仁豆腐、鲜果西米露、荔芋西米露
食完正餐当然黎个甜品作为一个完美嘅结尾啦,两个西米露其实无唛特别,如果以$40嘅价钱,可以出去食到更杰出。重点落响杏仁豆腐,杏仁系非常主观嘅味道,如果本身钟意杏仁味嘅人,咁呢碗杏仁豆腐一定要试,佢嘅杏仁味非常重,因为本身我都钟意杏仁味,所以觉得好味,而且唔会太甜。👍🏻

最后叫左一个豆沙小笼包,因为见到外面都无,见到幅图好吸引就叫左个外卖返屋企试,侍应依然发挥贴心嘅精神,当我地话要带走时,佢地问我地系需唔需要冻攞走,因为都谂住第二日先食,所以冻都OK,结果个侍应同我讲因为师傅要做蒸左先,所以要时间帮我地攞去吹返冻先,大约我地等左30分钟左右啦。虽然要等,但佢地嘅服务令我地觉得佢细心,因为通常都唔会问你。
第二日回蒸再食时都觉得好好味,而且一样都系皮薄,而豆沙馅又唔太甜,值得去试一试试,好可惜无影相。

总结:座位上,因为太多人嘅关系,所以如果多人未必坐得咁舒服。另外普遍𩠌菜都比较细碟,但觉得份量上系完全系够嘅。另外4个人大约每人160多元右左,价格可以接受。服务贴心,所以感觉系物有所值。
虽然餐厅非常出名,但希望可继续保持服务及食物质素。😊
绍兴醉鸡
菜肉饂饨汤面