行过无数次,终于探咗新广南食次下午茶,刚拎上嚟嘅牛柳铁板餐,猛喷香气,彷佛话比我听「快啲食我!」。七成熟牛柳啖啖肉,嫩滑得嚟有喺口里化开嘅感觉。那余韵留喺舌尖上,唔使刻意去想,自然就记得住。西冷铁板——呢块肉算系肥瘦相间,啖啖嚼得够味。罗宋汤正!汤底够酸爽,个银包又够热辣辣,之间比个拍拖嘅感觉!😉海南鸡饭一出场,即刻觉着呢间餐厅对嘢食嘅用心。油饭香滑得嚟,一啖盛满𠮶种从前嘅味道。鸡肉质素虽然一般,但整体黎讲都算调和得宜。星洲炒米就真系赢面脸,一啲唔马虎——笼统咁俾个「好味」就算!炒贵刁虽然失咗点节,但总体上都算满足。红豆冰,清甜解腻,踏正咗我要嘅甜蜜感觉。🍧总之,新广南让我有种时光倒流返去耳闻目睹古旧味道嘅错觉,下次带埋班friend嚟,分享下香港几十年嘅美味。