2019-11-22 1225 浏览
为左庆祝我生日, 今晚朋友特登过黎铜锣湾接我放工, 再同我去食生日饭, 真好! 😚 想去Seoulmate Cafe 好耐, 因为呢度系一间西式混合韩国元素既餐厅, 好多KOL都有推荐过, 今次终于可以食到啦~ 朋友话打俾佢confirm booking果位店员应该系韩国人, 因为要讲英文的, 哈哈!😂我地大概7:15左右到餐厅, 当时既入座率大概一半左右, 可能因为最近夜晚既交通唔太稳定, 少左人出街食晚饭。入到餐厅, 觉得好舒服, 装修好平实, 白色墙身加浅木色餐枱, 令人有种系屋企食饭既感觉。我地总共叫左2个主菜, 1个甜品同埋2杯饮品。乌卒卒火山鳗鱼樱花虾饭 ($148)呢个外形咁可爱既小火山, 打卡影相真系无得顶, 好吸睛。餐牌上面都有图片教你食呢个火山既步骤 😆 刚上枱时系一个普通的火山, 之后要将山顶上面既蛋黄笃烂, 等蛋浆自然流落黎, 就变成火山爆发既样! 最后将火山劈开, 用饭既热力将蛋浆整熟, 成过过程就完成啦! 真系好得意!讲番个味道, 火山外层的灰色部分应该系用蛋白打成的, 有少少黑芝麻味道。而火山的内部就系樱花虾鳗鱼炒饭! 食落去每粒饭都好湿润, 渗透住好浓郁

乌卒卒火山鳗鱼樱花虾饭 ($148)
乌卒卒火山鳗鱼樱花虾饭

讲番个味道, 火山外层的灰色部分应该系用蛋白打成的, 有少少黑芝麻味道。而火山的内部就系樱花虾鳗鱼炒饭! 食落去每粒饭都好湿润, 渗透住好浓郁的鳗鱼味, 令炒饭带有一种甜甜的味道, 不过我食唔系好出有樱花虾味。另外就系炒饭入面都放左几多旧鳗鱼, 我同朋友share食, 我果半碗入面都会到3旧仔既鳗鱼切片, 几足料。

留意番, 呢个咁特别的菜式系每日限量供应架, 有时去到都未必有得食。另外就系刚上枱时的碟边会好热, 要小心唔好辣亲。不过店员都会温馨提示一下

味噌海鲜意大利粉配炸软壳蟹 ($128)
味噌海鲜意大利粉配炸软壳蟹

比较少听到有餐厅会将味噌同意大利粉配搭一齐煮, 几特别既尝试。佢既意粉系扁意粉, 上碟既时候唔算太多汁, 所以要衬热食, 如果唔系意粉冻左就系变成一pat pat, 浆住哂影响口感。配料方面有大虾, 小鱿鱼同埋细细粒既带子, 落既分量算多。虾同带子都唔错, 无雪藏味, 不过鱿鱼有少少硬同韧, 同埋无乜味道, 有少少失色。另外就系软壳蟹略嫌唔够脆口, 可能炸完放左一阵, 所以淋左少少, 不过味道都还好。

韩式酱缸中的紫薯焦糖炖蛋 ($58)
韩式酱缸中的紫薯焦糖炖蛋

朋友热烈推荐我食呢个紫薯焦糖炖蛋, 话佢食过一次, 觉得超级好味㖞~ 紫薯炖蛋上面有一层好脆的焦糖, 再有一旧云呢拿雪糕, 几粒芋圆同埋脆米。第一啖食落去, 焦糖味抢哂紫薯既风头, 第二啖开始不多少少最底层既紫薯炖蛋先开始食到好香的紫薯味。紫薯炖蛋口感好绵滑细腻, 不过整个甜品有少少太甜, 如果少甜会好好多。

草莓芝士奶盖($48)
草莓芝士奶盖

卖相好靓, 士多啤梨同乳酪既味道好夹, 口感好厚滑。面头的芝士奶盖好稠密, 咸香味适中, 重要既系佢个芝士奶盖唔会因为放得耐溶左落去饮品入面。

冻姜饼拿铁 ($46)
冻姜饼拿铁

朋友点的, 姜味唔会太浓, 易入口。
用餐时段
庆祝纪念