2016-03-29 351 浏览
朋友饭聚拣咗有蒸气海鲜石锅专门店,地点系好旺嘅尖沙咀,但又带少少隐世feel,因为喺天文台围,要行上一少段斜路才到。上到去,原来有房坐 我哋十二人包咗一间房,房内还有独立toilet,有需要时不用出出入入,好方便,从呢点可看到食店对客人的贴心 友人未到齐,叫啲前菜边食边等最好。酒槽鸡脚$58: 鸡脚爽口,食得出系新鲜鸡脚,微微啲花雕味又不会太咸,啜下一只,啜下又一只 秘制花甲$68: 一向食花甲或蚬都是豉椒炒等热食煮法,今次呢个秘制花甲上枱时,我仍然以为是热的,到摆入口那刻先知道是冷盘,对我来说系好新奇的菜式,微微辣带少许咸,加上花甲肉嫩鲜味,再试真啲汤底,原来是胡椒汤,连汤一齐食仲正 连前菜小吃都做得那么出色 期待主菜上场 朋友终于到齐,可以上菜 上菜前,先要在锅中舖上米、南爪、鸡,跟著盖上蒸架,即可开始蒸海鲜,一路蒸,海鲜嘅精华又一跟落在锅底嘅粥咕噜肉$128: 有别于一般咕噜肉,呢度系配上荞头,非常醒胃。至于咕噜肉更是无得弹,一层既薄且脆的酸甜糖衣包裹着嫩滑肉质 登登登...有专人设定时间,因为唔同食物唔同份量,所需时间亦不同,以确保海鲜蒸得刚刚好,好细心的服务南
上到去,原来有房坐
友人未到齐,叫啲前菜边食边等最好。

连前菜小吃都做得那么出色
期待主菜上场
朋友终于到齐,可以上菜

南非鲍鱼(古法鸡油/虫草花): 两款鲍鱼都order咗,我食咗虫草花鲍鱼,虫草花微甜似金针的爽口,鲍鱼刚刚蒸熟,虫草花加上鲍鱼鲜味
真系想食多只
食咗古法鸡油嘅朋友话鸡油浸入鲍鱼一齐食,好食到冇朋友㖞
鲜淮山红枣杞子蒸鲜鸡$88: 嫩滑非常而且好有鸡味
甜梅菜蒸菜芯苗$78: 梅菜蒸菜芯原来可以咁夹,少许梅菜与菜芯一起吃,清得来好好食
安格斯牛小排(大)$228: 只需蒸上半分钟,刚刚好8乘熟,一点也不韧,脂肪甘香加上牛味十足,沾上少许豉油,好食过打边炉
日本大元贝$88(只): 辣椒蒜蓉蒸,其实辣椒不是太辣,反而能带出元贝鲜味,好大只,好多肉
纽西兰圣子: 用生熟蒜加粉丝一齐蒸,粉丝吸收哂圣子嘅鲜味,圣子固然好食,连配角粉丝也一样美味
 韩国象拔蚌: 同样是生熟蒜加粉丝一齐蒸,象拔蚌爽口鲜嫩
原笼蒸燕麦叉烧包4个$38: 叉烧包皮加上燕麦,食落感觉上都好似健康啲
 叉烧食落肉质偏软,与平时酒楼食开的,有点分别,原来这个是素肉
素叉烧包
像真度非常之高
南瓜滑鸡粥底$128: 期待嘅鸡粥,经过咁多款蒸海鲜流下的海鲜精华,终于有得食
打开盖时,粥面泛有鸡油,侍应把粥搅匀后,鸡油不见了。没有加入任何调味或盐的粥非常绵,带有南瓜甜味,亦有鸡味,而蒸了那么久的鸡仍然很滑

非常满足的一餐,食海鲜都不用去鲤鱼门,这里的蒸海鲜也很出色

题外话/补充资料: 临走时,在餐厅门口见到这儿9:30pm后有$198火锅套餐,下次开OT收夜,一定要叫埋同事一齐黎再食过
2016-03-13
  • 韩国象拔蚌,南瓜鸡粥底