2023-07-31
我哋喺呢個商場附近,朋友👩🏻💼話想食東南亞菜,咁我即刻腦袋急轉一吓,問朋友👩🏻💼新加坡菜🇸🇬啱唔啱食,朋友👩🏻💼話好呀,咁我就即刻帶朋友👩🏻💼嚟呢度開餐😆$98「牛油蒜茸油酥餅 配 咖喱雞腿🍗」:雞腿🍗大大隻切開咗幾件🔪好多肉,肉質好軟熟🤩;配埋新加坡🇸🇬咖喱汁一齊食好惹味😆;仲有煙煙韌韌好香牛油味嘅油酥餅,就咁食已經好食,沾埋新加坡🇸🇬咖喱汁就更加美味😋$140「香煎美極鮑魚」:原隻鮑魚煎得好香口,有勁濃郁嘅美極醬油香味🤩,鮑魚咬落煙靭、味鮮、好食😋,我仲要一啖食一隻🤣,真係食得非常暢快😆$88「蒜片炒青龍菜」:「青龍菜」原名係「龍篙菜」,源自西伯利亞 同埋 阿拉伯國家;亦都係現今法國餐嘅其中一種高級蔬菜。 呢種菜嘅出現,係幾年前由一位退休姓劉嘅馬來西亞🇲🇾農業學家引進到金馬倫高原種植🤩;「青龍菜」咬落爽脆,味道有少少似 韭菜/青蒜 但係再清淡一啲😋,呢度用蒜片炒,簡單嫩口好食🤩$25「灼油菜(芥蘭)細」:朋友👩🏻💼好注重健康,所以再叫多一碟菜🥬,咁有兩碟菜,一碟炒一碟灼🤩