2022-03-20
沒有比較,沒有傷害 😅上月中我在旺角某茶記,見到一個好似好特別的名,叫朱古力漏奶西多士,個名改到咁勁,咁就試吓你啦,點知,真係 [ 奶 ] 哂野 !整塊多士中間被偷空,入牛奶及鋪上朱古力粉,上枱時我已經打個突,味道又甜又濕又難食,中哂伏 ....早兩日同朋友行經屯門 V City,誤打誤撞比我哋去佐一間餐廳食 tea。久違了正宗嘅法蘭西多士,竟然喺度重現,整塊麵包鋪滿蛋漿,煎得非常出色,上枱時金色嘅外表,再加上微溶嘅牛油,已令我食指大動。最值得一讚係餐廳所提供的糖漿,有别於其他地方。樽裝水嘅外形,衛生可靠,不太甜的味道亦正合我心意。糖漿混和在牛油與多士之上,不用任何花巧做法,已經非常美味。所以有時改變食物的本質,真的未必係好事,相反傳統嘅味道更得人歡心。呢間餐廳叫 老虎冰室,我會記得你,必定有下次,下下次 😃
最值得一讚係餐廳所提供的糖漿,有别於其他地方。
樽裝水嘅外形,衛生可靠,不太甜的味道亦正合我心意。
糖漿混和在牛油與多士之上,不用任何花巧做法,已經非常美味。
呢間餐廳叫 老虎冰室,我會記得你,必定有下次,下下次 😃
法蘭西多士