2017-10-14 90 浏览
由于我最爱既食米线既餐厅执左,虽然食米线既连锁餐厅开到周围都系,但我就系唔钟意食连锁既上次睇过杂志介绍观塘有间羊肉米线,餐厅名好长,观塘亦我揾开食既地方,于是走去试下原来系mtr附近,我地系lunch时间去到都几多人,但又未至于等位餐牌几简单,有羊,牛,猪米线,羊既有皮或净瘦,汤底有清汤同酸辣汤选拣,仲有几款小食我地叫左碗羊肉清汤米线,同埋牛腩酸辣米线我地发现到墙上有d 推介系餐牌上无既,我地亦要左韮菜猪肉饺落完order后几分钟,两碗米线都黎左,侍应阿姐好有效率,不过我地俾米线吓亲,明明叫左细碗,但份量都几多,我谂大碗,真系俾大胃王食既黑山羊汤锅肉米线,羊肉好瘦,但肉质又嫩又腍,完全无膻味清汤汤底都唔错,唔油腻,但清汤跟羊肉无关系,如果可以跟羊肉汤就更补身而牛腩汤锅米线,牛腩同羊肉比都唔输蚀,肉质一样软腍要酸辣汤原来只系加左酸菜,但酸菜好惹味,少少辣,好开胃韮菜猪肉饺,水饺虽然无跟汤,水饺都无因为干水而变硬,皮薄多韮菜最后每人一杯柠茶,冷热跟餐同一价钱,但冻饮大杯好多呢

我地叫左碗羊肉清汤米线,同埋牛腩酸辣米线
我地发现到墙上有d 推介系餐牌上无既,我地亦要左韮菜猪肉饺

黑山羊汤锅肉米线,羊肉好瘦,但肉质又嫩又腍,完全无膻味
羊汤锅肉米线

而牛腩汤锅米线,牛腩同羊肉比都唔输蚀,肉质一样软腍
要酸辣汤原来只系加左酸菜,但酸菜好惹味,少少辣,好开胃
牛腩汤锅米线

韮菜猪肉饺

最后每人一杯柠茶,冷热跟餐同一价钱,但冻饮大杯好多呢