2025-07-06
今日晚飯訂咗六點嚟到regent hotel,the lobby lounge食飯呢度環境一流,望住超級大維港海景,睇住佢由日頭變到夜晚,等到夜晚八點,仲可以睇到幻彩詠香江同埋有live Band,勁chill食物方面,我哋叫咗港式叉燒煎蛋飯,海南雞飯,澳洲和牛漢堡。和牛漢堡,好多肉汁,再加埋煙肉,非常豐富,薯條新鮮炸出嚟,香脆可口。睇落平平無奇嘅煎蛋叉燒飯,但係叉燒令人非常驚艷,肥瘦適中,味道恰好。海南雞飯嘅份量都好大,啖啖肉,配埋油飯,同埋雞湯,非常好食。最後仲叫咗一個甜品,藍莓絮語 blueberry cheesecake velvet呢個甜品賣相令人食指大動,白色大大粒嘅cheese cake,係淡淡嘅芝士香,但係非常之好食,佢配埋藍莓醬汁,同埋藍莓蛋白餅,再加咗幾粒芝士,成個口感非常豐富,中間塊威化餅都非常好味,個底仲有蛋糕同脆脆,又再將成個甜品層次昇華,呢個絕對係呢一餐最吸引嘅一道菜式。雖然呢度食物價錢偏貴,但係環境寬敞乾淨,好有空間感,望住香港獨有嘅夜景,絕對係同家人或者朋友渡過一段美好時光嘅好地方。
食物方面,我哋叫咗港式叉燒煎蛋飯,海南雞飯,澳洲和牛漢堡。