2020-02-19 2821 浏览
上星期生日,谂住对自己好啲,去食正野。呢间私房菜之前朋友介绍过,一直想去,终於有机会喇!观塘地铁站一出就系,好方便。入到去,店员好有礼貌地招呼我地,开左茶叹下先。凉伴黑白木耳:开始食个凉伴开胃菜真系好醒神。黑白木耳都好爽脆,淡淡嘅麻油味好香双色墨鱼仔:白色原味,红色少辣。咬落去卜卜脆,唔韧,无渣茶燻流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子:店员建议食左流心蛋先,品嚐左阵烟燻味先。就咁放埋嘴边已经好香烟燻味,一路食愈来愈浓郁,唔会俾其他味抢走。好正!厚切茄子配个汁,甜甜地好开胃本地水耕有机沙律菜伴芝麻酱:好新鲜,食落去"sok sok 声"原盅炖哈蜜瓜螺头黑毛豚肉汤:热辣辣,好清甜。入面好多料:桂圆、陈皮...好足料呀!欣赏个汤虽然有肉,但唔会好油,非常健康!虾球水芺蓉:底下系蒸蛋白,面头金黄色系甘荀汁。滑捋捋嘅蛋白入口即溶。虾球上有啲炸姜丝,连埋虾球一齐食,脆脆地多个口感层次,同埋姜嘅香味能够更突出虾同埋蛋白嘅味道。蒜香芝士焗老外蚝王:面层芝士有香浓嘅蒜味同胡椒味,恰到好处。带出蚝嘅鲜味,食得出大厨用心调味。士多啤梨黑豚肉排骨:排骨好似猪扒咁大块,外皮炸得香脆,配上香甜嘅士多啤梨汁,好夹!重点系咁大
入到去,店员好有礼貌地招呼我地,开左茶叹下先。

双色墨鱼仔:白色原味,红色少辣。咬落去卜卜脆,唔韧,无渣

士多啤梨黑豚肉排骨:排骨好似猪扒咁大块,外皮炸得香脆,配上香甜嘅士多啤梨汁,好夹!重点系咁大块排骨一啲都唔韧,好松化!下面嘅米通味道较啖,同上面味道浓嘅排骨简直系完美组合。

鱼汤浸小棠菜:鱼汤底真材实料,有鱼鲜味加埋少少姜味,好养颜。

荷香蒜蓉海班片原笼蒸红白米饭:饭好有蒜蓉嘅香味,红米加白米好有咬口,层次丰富。海班片几厚,啖啖肉

姜汁汤丸:饮落滋润,应该落左冰糖煮。汤丸配合微微姜辣汤,为呢一餐画上完美句号

呢餐生日饭好满足,为呢排沉闷嘅生活添上一点色彩。服务一流,食物质素高!我会再同屋企人黎食呀😋