2024-04-01 642 浏览
之前收到佢旧店结束唧消息,失落一阵子; 但之后知道佢会转址再开,又变得带住期待心情去等新消息。新店系佐敦区,门口绿色主色好抢眼。新店面积比起旧店变细咗,墙上挂满主厨各式相片。多款葡萄牙美酒,加上葡式美食,走葡式小酒馆路线,令人感觉轻松。餐牌上发现前菜小食类选择增多,二人份可以叫多几款。葡萄牙菜好欢喜用蒜入馔,作为打头阵小食,传统蒜茸虾 ($68)披甲上场。睇下碟中劲多蒜粒,未食已闻到劲香蒜茸味道,虾只入口弹牙。亦可以用蒜茸多士 ($25)加埋虾只变成"虾多士"; 亦可就咁加蒜粒上多士上食亦得,几种食法任你配搭。芝士控黎度呢度应该会好开心,先黎滋味芝士多士 ($48),以四款芝士加埋芥末放上法包一齐焗。先食到芝士唧咸香味道,而芥末唧微辛辣跟随其后,几过瘾。由旧舖开始认识传统盐烧沙甸鱼 ($68/2条),今晚点可以唔同佢重聚。怕腥唧可以唧少少柠檬汁 (但其实食唔到腥味),烧时已经加入海盐及橄榄油,已经够味道,皮香肉仲保持湿润; 而想食辣唧,可以试下加几滴葡式辣汁。身为"芝心"芝士控唧我,今晚可以食到暖蜜糖红莓布里芝士 ($180),超级满足。选用布里芝士比较容易入口,蜜糖中食到迷迭香唧香味

新店系佐敦区,门口绿色主色好抢眼。

新店面积比起旧店变细咗,墙上挂满主厨各式相片。

餐牌上发现前菜小食类选择增多,二人份可以叫多几款。

睇下碟中劲多蒜粒,未食已闻到劲香蒜茸味道,虾只入口弹牙。

先食到芝士唧咸香味道,而芥末唧微辛辣跟随其后,几过瘾。

选用布里芝士比较容易入口,蜜糖中食到迷迭香唧香味,而红莓干甜美带少少嚼口,加上甜脆合桃粒。食时系将咁多种食材配面包一齐食。软滑芝士加上蜜糖红莓及合桃粒,唔同口感。不知不觉间可以成客食晒,就证明佢有几咁好食。

侍应介绍呢客新小食,葡萄牙果汁黑醋烧猪骨 ($98/2件)。

用手拎住食,黑醋汁带甜多过酸,猪骨中间得一条主骨,外面全包住肉,肉质仲几嫩滑㖞。

肉类只有烧猪骨尚未够,咁就叫客其中一款招牌菜式................砵酒炆牛尾 ($218)

一客份量大约有5-6件牛尾,炆得够入味,容易"骨肉分离",再有椰菜及红萝卜作配菜,令酱汁多一份甜味。

有个咁好味唧酱汁,叫客蒜片炒意粉 ($88)黎捞住食

就咁酱汁捞意粉都好味,又偶尔食到香脆炸蒜片,呢个配搭相当唔错。

仲有个焗葡国鸡,加入葡国肠带起成个酱汁唧味道,鸡件入口多一份焗鸡唧味道,配客白饭又点睇呢?!

呢度唧甜品时间从来都唔令人失望唧。今次新店开张又有加入新甜品,就好似呢客西班牙油炸鬼,即叫即制,入口香脆唔油腻,另有黑朱古力酱点食,无一般朱古力酱咁甜,轻轻松松容易食晒。

而之前经典橙蛋糕就转为柠檬雪芳蛋糕,多一份柠檬清香,质感松软。呢个时候,叫多杯葡萄牙咖啡,入口香滑,热度较拿铁为高,我钟意。

仲有仲有..........打咭必叫,充满"仙气"唧咖啡雪糕,入口有奶唧香滑感,而香浓唧咖啡香味及少少脆粒都为呢客雪糕加分。

新店同旧店一样无限用餐时间,无论二人世界或良朋共聚,记住要订坐呀…
用餐时段