The Place

2015-06-14 5732 浏览
長輩間的生日,我地通常都會去食buffet慶祝,一來有老有嫩,個個口味不同,buffet易於滿足各人口味;二來價錢跟於中式酒樓「擺大壽」相約,但buffet卻能跟據各人能力而決定,不會搞到有人「夾哂啲餸」的情況出現。今次是舅父的壽辰,選址朗豪酒店的The Place。食之前都有少少擔心會否已被大陸人攻陷(位於旺角核心地帶),但看來我的擔心是多餘,未食完我已經約定下次同honey黎「覆桌」啦!Buffet開始時間為6點半,我跟家人於7時到達。甫一走進The place,其實覺得幾驚訝,因為以星期六黃金時間來說不算太多人,望一望拎蠔既位置,竟然無人排!只係遠處排鵝肝既位置有大概10個人排隊!呢個時候當然放低啲野就衝出去拎生蠔啦!生蠔好新鮮、肥美,最重要係可以自己揀,攞幾隻都ok! 最後我食左超過一打!食完生蠔,即刻去排鵝肝,廚師係我地面前慢慢煎,煎完放上吸油紙吸油,最後放上一塊吐司上。每人可以拎兩塊。睇完廚師煎鵝肝可以睇得出呢間餐廳係幾咁注意衛生及食物質素,首先,如果鵝肝跌在枱上,會即刻掉左,鵝肝煎得太燶又會掉,煎pan太污糟又會抹到乾淨先煮下一輪,雖然等既時間耐少少,但起碼食得安心。之後

之後就去拎魚生,款式唔多,但每次都有5-6舊,仲要係厚切!壽司就麻麻。其他熟食都唔錯,特別推介係個法式海龍皇湯,本人飲湯喜歡吃渣,我裝湯時撈一撈個底,嘩!勁足料,入面有勁多龍蝦肉、青口等,碗湯勁鮮甜,完全唔口渴,最後我飲左3碗!

最後推介係甜品,最令人期待當然係有movenpick雪糕啦,總共有8種口味道揀,總可以揀要cone, waffle 或者到近入口處拎即叫即整既crepe! 除此之外,豆腐花都係一個不錯的選擇,香滑不會「鞋」脷。

整體上,我覺得The place 會係我近期既心水buffet之選。
2015-06-13
庆祝纪念